Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je razgovarala sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem o mogućnostima ukidanja viznog režima između dvije zemlje, piše Radio Slobodne Evrope.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Međutim, Bosna i Hercegovina priznaje pasoš Republike Kosovo kao važeći dokument, ali je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna viza. Također, Kosovo je 2014. godine Bosna i Hercegovina uvelo recipročne mjere na vizni režim.

Osmani je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije, rekla da bi mogao da bude potpisan sporazum da građani Kosova na teritoriju Bosne i Hercegovine ulaze s ličnim kartama i obrnuto.

- Upravo sam prije mjesec dana sa predsjedavajućim Predsjedništva Džaferovićem imala sastanak na tu temu, da se pronađe rješenje i da građani ne plaćaju cijenu nepriznavanja kosovske nezavisnosti - kazala je Osmani, prenosi RSE.

Istakla je da Kosovo sa Srbijom ima sporazum o slobodi kretanja uz lične karte, te da ne postoji ni jedan razlog da se takav sporazum ne postigne i sa Bosnom i Hercegovinom.

Kosovo i Srbija su sporazum o slobodi kretanja postigli još 2011. godine, na samom početku dijaloga dvije strane o normalizaciji odnosa.