Nezahvalna

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da Srbija nije najteža tema o kojoj priča sa zvaničnicima drugih zemalja u regionu, već da tu "titulu" nosi Bosna i Hercegovina, preneo je Dnevni avaz.

Escobar, koji je u posjeti Zagrebu, rekao je i da SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa i da je Beograd za sve to vrijeme bio blizak partner Vašingtonu, a kao primjer je naveo dva svjetska rata.

"Danas je pitanje kako privući Srbiju zapadnim demokratskim državama među kojima je uvijek bila i gdje pripada", naglasio je Escobar i dodao da se proces integracije usporio tokom vladavine Slobodana Miloševića koja je obilježena "lošim upravljanjem".

On vjeruje da će "iduća generacija Srba" biti sklonija Evropi, a kao dokaz naveo je da "oni glasaju nogama" time što emigriraju u Evropu i SAD-a, a ne u Kinu i Rusiju.

Escobar je rekao i da se rat u Ukrajini ne može preliti na Bosnu i Hercegovinu, a da je Hrvatska primjer pametne energetske politike. On smatra kako Bosna i Hercegovina, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na Zapadnom Balkanu i da je riječ o zemlji gdje su "obećanja zapada bila najmanje ispunjena".

Escobar ključnim smatra uspostavljanje funkcionalne vlasti u Bosni i Hercegovini koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uslove za mlade, i naglasio je da je Bosna i Hercegovina suverena država i da politička volja mora da dođe iznutra.

“Mi moramo da ih ohrabrimo, ali njihova je odgovornost da pronađu rješenja”, rekao je o političkim čelnicima u Bosni i Hercegovini.

Escobar je na Američko-hrvatskom forumu rekao kako "ne misli da se" ukrajinska kriza može preneti na Hrvatsku jer je ona dovela do vraćanja evropskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.

"Rat u Ukrajini doveo je i do toga da države kandidati za članstvo u Evropskoj uniji "proaktivno iskazuju solidarnost" sa zapadnim vrijednostima", rekao je Escobar, navodeći činjenicu da je Srbija na skupštini Ujedinjenih nacija početkom marta osudila rusku invaziju, što je "seizmička promjena".

Izvor: Dnevni avaz