Kolaps sistema

Javno preduzeće KOSTT na ivici je finansijskog kolapsa, zbog visokih troškova plaćanja električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na Sjeveru Kosova.

KOSTT je samo u prva dva mjeseca ove godine, januar i februar, platio oko 13 miliona eura za struju koju su građani srpske nacionalnosti potrošili u tim opštinama.

Što se tiče marta, očekuje se da će finansijski troškovi biti znatno veći nego prethodnih mjeseci. Ukupan finansijski trošak za sjeverni dio Kosova za 2021. godinu iznosio je oko 41 milion eura.

Portparolka ove kompanije, Zana Bajrami-Rama, kazala je za KosovaPress da je zbog neriješene situacije u sjevernom dijelu Kosova, kao i zbog neizmirenih obaveza strana, finansijska situacija KOSTT-a izuzetno otežana.

Kako naglašava, ne postoji budžet kojim bi se pokrili gubici sjevera od utrošene, a neplaćene struje.

„U nedostatku budžeta za pokrivanje gubitaka električne energije sa sjevera, koja se koristi a nije plaćena, trenutno se za pokrivanje ove potrošnje električna energija povlači u vidu odstupanja iz elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope. Ova odstupanja su u suprotnosti sa KOSTT/ENTSO-E sporazumom o povezivanju i ipak predstavljaju dodatne finansijske obaveze za KOSTT kao nezavisnu regulatornu oblast. Kao rezultat neriješene situacije u sjevernom dijelu Kosova, kao i zbog neizmirenih obaveza prema KOSTT-u, finansijska situacija te insistucije je izuzetno otežana. Za sva odstupanja prouzrokovana evropskom interkonekcionom sistemu, kako za gubitke sjevera, tako i za odstupanja izazvana od strane trećih lica, KOSTT se fakturiše kao ugovorna strana sa ENTSO-E“, kaže ona.

Pored toga, Rama je naglasila da je teška finansijska situacija u KOSTT-u i zbog iznosa sredstava koje je ta kompanija uplatila u 2021., kao i u prvim mjesecima ove godine za sjeverni tok.

„Ukupan finansijski utrošak za sjeverni dio Kosova za 2021. godinu je oko 41 milion eura. Cijena za januar 2022. je blizu 8 miliona eura, dok je za februar 2022. preko 5 miliona eura. Što se tiče marta, tačni podaci se još ne mogu dati, ali se očekuje da će finansijski troškovi za mart biti znatno veći. Kao rezultat neriješene situacije u sjevernom dijelu Kosova, kao i zbog neizmirenih obaveza treće strane prema KOSTT-u, finansijska situacija KOSTT-a je izuzetno otežana. KOSTT je do sada uspio da obezbjedi svakodnevni rad kompanije“, kazala je ona.

Takođe, KOSTT je zatražio od Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) da hitno ukine sa licence za Operatora prenosnog sistema, obavezu pokrivanja utrošaka u četiri sjeverne opštine Kosova ili da pronađe drugi mehanizam za pokrivanje tog troška.

Ova kompanija je zatražila od nadležnih institucija da se hitno pozabave situacijom u snabdjevanju električnom energijom sjevernog dijela Kosova, kao i od strana povezanih sa prenosnim sistemom, koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze prema KOSTT-u za ispunjavanje ovih obaveza.

Kancelarija premijera Kosova i Ministarstvo privrede nisu reagovali na tešku finansijsku situaciju u KOSTT-u.

U međuvremenu, opozicija kritikuje vlast i vladajuću stranku zbog situacije koja je nastala u KOSTT-u, nakon skupštinske preporuke za plaćanje struje na sjeveru.

Predsjednik Odbora za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu Demokratske partije Kosova (PDK), Ferat Shala rekao je za KosovaPress da je kompanija KOSTT na ivici bankrota, a za to okrivljuje vladu zato što ništa nije preduzela.

„Izneli smo zabrinutost zbog teške finansijske situacije u KOSTT-u i zbog nezakonitih plaćanja na koje su Vlada i parlament posebnom rezolucijom obavezali da plate dio na sjeveru. Samo posljednjih mjeseci, utrošak iznosi preko 13 miliona eura, za januar i februar, a KOSTT je na ivici bankrota. Vlada nije preduzela nikakve konkretne radnje po tom pitanju. Iskreno je uznemirujuće. Jedna od tačaka koju smo tražili za formiranje skupštinske komisije bila je upravo ova zabrinutost kompanije KOSTT i pravnih radnji koje su se desile sa KOSTT-om i oko toga. Čak i u rezolucijama je postojao rok, protekli su svi mogući zakonski rokovi da se ova pojava zaustavi, ali nažalost odgovornost vlade u tom pogledu ne postoji i KOSTT ide ka bankrotu“, kaže Shala.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Pal Lekaj takođe ističe da je za krah budžeta KOSTT-a odgovorna vlada i najveća poslanička grupa Samoopredjeljenje.

Poslanik Lekaj, hitno traži od vlade da riješi pitanje naplate na sjeveru.

„KOSTT se nalazi u situaciji narušavanja budžeta, kako smo na vrijeme upozorili. Iako je to odluka parlamenta koja traje šest mjeseci i dobili smo pismo od KOSTT-a da budemo oprezni, jer više nemaju budžet da plaćaju struju koju troše građani na sjeveru Kosova i ne plaćaju. Mi smo na početku rekli da je nepravedno da drugi građani plaćaju na ovaj način i tražili smo da se hitno nađe rješenje za rješavanje ovog pitanja… Insistiramo da se to pitanje hitno riješi. Vlast gotovo ćuti. Stoga je bilo nepravedno naplatiti KOSTT za izmirenje duga. Mi ćemo kao opozicija insistirati da taj teret pripadne vlasti ili da se donese političko rješenje“, naglasio je on.

Skupština Kosova je 6. maja 2021. godine, sa 61 glasom za, bez prisustva poslanika opozicije, usvojila preporuke Odbora za privredu povodom zahteva kompanije KOSTT da obezbjedi 11 miliona eura za pokriće gubitaka za opštine na Sjeveru Kosova.

Među preporukama je i da je Vlada Kosova bila obavezna da u roku od 6 mjeseci pronađe rješenje za sistem naplate struje u opštinama na Sjeveru.

Izvor: Gazeta Express/KoSSev