Prosvjetari nezadovoljni

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jasharaj najavio je mogućnost generalnog štrajka ako Vlada Kosova ne ispuni zahtjeve sindikata o dodatku od 100 eura i Zakonu o platama i ako ih ne primi premijer Albinom Kurtijem, prenosi Reporteri.

Jasharaj je rekao da su nastavnici nezadovoljni zbog poskupljenja proizvoda, a da Kurti, kao i ministar finansija i transfera Hekuran Murati nisu spremni da se sastanu sa sindikatima. Dodao je da će 8. aprila biti održan samo "ograničeni protest", a ako ne bude sastanaka sa premijerom stupiće u generalni štrajk.

Naveo je da je tražio sastanke sa Kurtijem, kao i sa ministrom Muratijem, ali da od stupanja na dužnost nikada nisu odgovorili.

"Uvijek tražimo sastanke sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ali od Kurtija nikada nismo dobili pozitivan odgovor, premijer nije odgovorio na naš poziv ili pismo. Premijer mi je rekao da se ne ljutimo jer znamo da ima mnogo drugih poslova. Međutim, najgore je što nas ministar finansija i transfera nije ni jednom sreo, što je bio dužan, a nikada nije ni odgovorio na pismo našeg sindikata", rekao je Jasharaj.

On kaže da je u subotu, kada je održan Kongres tog sindikata, pozvana i ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci, koja je upozorena na štrajkove i proteste sindikata.

"U subotu smo imali sastanke sa ministarkom Nagavci i obavjestili je da ćemo, ukoliko naši zahtjevi ne budu uvaženi, biti prinuđeni na sindikalne akcije. U subotu sam pomenuo štrajk i protest kao alarm za Vladu. Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni, Kongres sindikata biće prinuđen da sarađuje sa drugim sindikatima radi sindikalne akcije i protesta", naveo je Jasharaj koji je u subotu po treći put ponovo izabran za predsjednika Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Kada je riječ o povlačenju sredstava iz Kosovskog penzijskog fonda od 30 odsto, Jasharaj ocjenjuje da je takvo povlačenje opasno, jer prema njemu stari ljudi žive od novca iz Penzijskog fonda.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri