Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Arbnor Sadiku izjavio je da je međunarodna zajednica u posljednje vrijeme imala kritički stav prema Kosovu, pominjući odbijanje vlasti na Kosovu da se izbori koje je raspisala Srbija održe na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nedavno smo imali kritički pristup prema Kosovu zbog činjenice da Vlada Kosova nije dozvolila da se održe izbori 3. aprila u Srbiji i na teritoriji Kosova. Naravno da je to negativno uticalo na imidž Kosova kod saveznika", rekao je Sadiku.

Sadiku kaže da se više pritiska vrši na Kosovo nego na Srbiju, ali i naglašava da se sada Kosovu pružila "zlatna" prilika za članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su NATO i Savjet Evrope.

"Moramo da sagledamo mogućnosti da budemo dosljedni u našim zahtjevima, moramo da tražimo viznu liberalizaciju, moramo da tražimo status kandidata, članstvo u Savjetu Evrope i NATO, jer sada znam da Rusija nema dobar imidž na svim međunarodnim forumima uključujući G20, Savjet Evrope, NATO…", naveo je Sadiku.

Smatra da je neophodna bolja koordinacija Vlade Kosova sa SAD i Evropskom unijom kako bi Kosovo iskoristilo "zlatnu priliku" za pridruživanje tim međunarodnim mehanizmima.

"Ali ovo unaprijed zahtjeva bolju koordinaciju Vlade Kosova sa SAD i Evropskom unijom. Kad kažem koordinacija, to znači da moramo da odobrimo gasovod koji su SAD tražile, moramo da obezbjedimo sve uslove koje su naši međunarodni saveznici, posebno SAD, tražili da bi nam se to vratilo kao pozitivno", rekao je Sadiku.

Predsjednik stranke Pokret za jedinstvo Valon Murati kaže da bi kosovske institucije trebalo da veoma pažljivo preduzimaju korake, sa posebnim osvrtom na regionalna dešavanja i da Kosovo ne treba da se ponaša kao "razmaženo dijete".
    
"Moramo da vodimo računa o poziciji u kojoj se nalazi Kosovo, a posebno o činjenici da je ono što nam se čini kao privilegovan odnos prema Srbiji zapravo oprezan pristup Evropske unije i SAD da Srbiju izvuku što dalje iz orbite ruskih interesa i približe je zapadnoj EU i SAD. Moramo analizirati ovu situaciju i u skladu sa tim okolnostima graditi svoj pristup, naše ponašanje u odnosu na EU i SAD, u odnosu na Srbiju, ali i u odnosu na naše interese", rekao je Murati.

Naveo je da ne treba zaboraviti da dobar deo pozicije koju Kosovo ima u međunarodnim odnosima i u regionu ima zbog odnosa sa partnerima.

"Moramo da vodimo računa da ih negujemo i da ne budemo kao 'razmaženo dijete' koje kaže ne, ne ne i onda na kraju, ako nešto pođe po zlu, traži njihovu pomoć", rekao je Murati i naveo da takvo ponašanje čini kosovske partnere nervoznim i nestrpljivim.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online