UPOZORENJE VLADI

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture odlučio se na protest 8. aprila, a nakon 20. aprila najavljen je štrajk u svim obrazovnim i kulturnim ustanovama.

Rrahman Jasharaj, koji je još jedan mandat izabran na čelo Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, upozorio je da će 8. aprila protestovati ograničeni broj.

Jasharaj je u subotu rekao da Vlada ima prostora od 8. aprila do 20. aprila da ispuni njihove zahtjeve, inače će štrajk početi.

"8. aprila idemo na proteste, vjerujem u ograničenom broju da ne pretjeramo s brojem, jer može biti drugih problema... Nakon 20. aprila, kako vidim, neće biti rezultata od očekivanja, onda će nakon 20. aprila krenuti štrajk, više neće biti protesta, s punim autoritetom govorim samo sa Ujedinjenim sindikatom obrazovanja, nauke i kulture. Ako do 20. aprila, nakon 8. aprila, ne bude pozitivnog pomaka, onda će štrajkati obrazovni sistem od vrtića do fakulteta, ali i kulturne institucije, za tačno dva zahtjeva", rekao je, ponovivši da traže 100 eura dodatne potpore do donošenja zakona o platama i aktivnog uključivanja u izradi zakona.

Na kongresu Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Jashari je dobio povjerenje većine od 121 delegata, dok je protivnik bio Emrush Ahmeti.