Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu Shoshi smatra da bez podrške Kvinte, Kosovo ne može napredovati, kao i da premijer Albin Kurti nema saradnju sa Srbima kao što je obećao tokom kampanje, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mislim da nema koordinacije, niti dijaloga sa Srbima kao što je premijer Kurti obećao u predizbornoj kampanji. Zemlje Kvinte su te koje su nam danas pomogle da budemo tamo gdje jesmo i bez njihove podrške ne možemo napredovati na međunarodnoj sceni“, rekla je Musliu Shoshi.

S druge strane poslanik Samoopreljenja Enver Dugolli naglašava da je premijer Albin Kurti imao normalnu komunikaciju sa zemljama Kvinte iako je bilo negativnih reakcija nakon zabrane održavanja izbora 3. aprila.

"Premijer Kurti je imao komunikaciju sa predstavnicima Kvinte i komunikacija je bila normalna. Rekli smo da poštujemo volju građana, kao i da je predviđeni način glasanja pripadnika srpske zajednice usklađen sa praksom zapadnih zemalja. Srbija nije bila zainteresovana da ovo pitanje riješi i kontaktira Vladu Kosova“, dodao je Dugolli.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj smatra da procese koji se tiču Kosova ne bi trebalo voditi bez koordinacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

On je naveo da se prvi put dešava da je Kvinta na strani Srbije, pa ovu reakciju treba shvatiti ozbiljno.

"U odnosu na sjever i Srbiju, nijedan proces nije dobro voditi bez bliskih konsultacija sa našim međunarodnim prijateljima. Moramo da budemo koordinisani sa prijateljskim državama jer je ovo prvi put da Kvinta pređe na stranu Srbije i trebalo bi da budemo zabrinuti zbog toga", kazao je on.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj je naglasio da bi trebalo zaštititi zakone Kosova i Ustav.

"Moramo zaštititi zakone Kosova, Ustav Kosova. Moramo da zaštitimo građane Kosova, i u tom pogledu Alijansa je podržala Vladu“, poručio je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online