Ministarka ekonomije

Ministarka ekonomije Kosova Artane Rizvanolli smatra da dijalog sa Srbijom nije na listi najvažnijih problema Kosova, ali da postoje neki aspekti koji bi mogli olakšati život, prenosi Deutsche welle.

"Naravno, postoje aspekti koji nam mogu olakšati život, ali dijalog sa Srbijom nije na listi naših problema, tačnije naših rješenja. Naravno, imamo energetski problem na sjeveru već 23 godine i na kojima  radimo. Očekujemo rezultate dijaloga u vezi s tim. Mi smo dali sve od sebe", kazala je Rizvanolli.

Kada je u pitanju energetska kriza ona je rekla da 40 godina na Kosovu nije bilo ozbiljnih ulaganja u energetski sektor i da to nije nešto što se može popraviti preko noći.

"Ipak, znamo kuda idemo i po prvi put naša energetska strategija ima za cilj izbacivanje uglja do 2050. godine, u skladu sa zelenom evropskom agendom, a po prvi put razmatramo i uvođenje poreza na ugljenik. Cilj nam je da budemo ambiciozni u pogledu obnovljivih izvora energije, oblasti u kojoj je njemačka država takođe veoma zainteresovana da nam pomogne", istakla je ministarka.

Dodala je da su neophodna njemačka ulaganja i stručnost, a podsjetila je i da postoji novi projekat sa  njemačkom vladom za uvođenje solarnog centralnog grijanje u Prištini od čega će imati koristi 12.000 porodica.

Izvor: Kosovo online/DW