Šefa Generalnog konzulata u Njujorku Frymëzim Isufaj saopštio je da ga je Ministarstvo spoljnih poslova razriješilo dužnosti i da je riječ o političkoj i nezakonitoj odluci.

Od Isufaja je, kako on navodi, zatraženo da napusti misiju u roku od 10 dana.

"Želim da vas obavjestim da je moje putovanje na čelu Generalnog konzulata Republike Kosovo u Njujorku prekinuto prošle nedjelje arbitrarnom, nezakonitom i potpuno političkom odlukom, gdje mi je, suprotno dosadašnjoj praksi, zatraženo da u roku od 10 dana da napustim misiju. Pored prevremenog i neopravdanog prestanka redovnog mandata, očigledno je da vlast nezakonitim odlukama želi da spreči nastavak radnog odnosa u ustanovi u kojoj sam radio posljednjih 10 godina", napisao je Isufaj na Facebooku.

Isufaj navodi da će odluku ispoštovati, ali da će nastaviti pravnu bitku da dokaže nezakonitost ove odluke pred nadležnim institucijama Kosova. Naglasio je da vjeruje da će te institucije biti nezavisne u rješavanju slučaja.

"Služiti svojoj zemlji u periodu od skoro 15 godina u raznim institucijama, posebno kao diplomata u važnoj zemlji poput SAD, kojoj uvijek treba da budemo zahvalni, prvo u Vašingtonu, a zatim u Njujorku, bila je najveća čast u životu. Za ovo vrijeme, uprkos teškoćama različite prirode sa kojima se suočavamo, trudio sam se da svoj posao radim sa visokom odgovornošću, profesionalnošću i čašću, na šta sam veoma ponosan", napisao je on.

Isufaj navodi da pored svih nepravdi, njegova aktivnost u službi od državnog i nacionalnog interesa nikada neće prestati.

"Uvijek sam zahvalan na podršci i uvjeren sam da će se saradnja sa svima vama nastaviti pred novim izazovima koji nas očekuju", naveo je on.

Izvor: Kosovo Online