Vlada Kosova bez jasne platforme

Arton Demhasaj iz organizacije "Çohu" smatra da velike sile mogu da odluče kada će biti postignut konačan dogovor između Srbije i Kosova i podsjeća da Brisel nikada nije insistirao na međusobnom priznanju, prenosi Ekonomia Online.

Prema njegovim riječima, treba izvršiti pritisak jer Srbiji nije potreban sporazum sa Kosovom i odugovlačiće taj proces koliko god je to moguće.

"Ne možemo da postavimo rok za dijalog jer smo mi strana u dijalogu, ali posrednici SAD, Evropska unija, Njemačka ili čak Velika Britanija bi trebalo da odrede optimalan rok za postizanje dogovora", smatra Demhasaj.

On napominje da Srbija stalno nalazi razloge da odloži proces, a da Brisel nikada nije rekao da sporazum Kosova i Srbije mora biti okončan međusobnim priznavanjem.

S druge strane podsjeća da SAD ne oklevaju da kažu da je svrha i cilj dijaloga postizanje sporazuma o međusobnom priznanju između Kosova i Srbije.

On je naveo da Vlada Kosova nema jasnu platformu u vođenju dijaloga.

"Nema volje naše Vlade da se postigne dogovor, nismo vidjeli da postoji jasna platforma koju je Vlada osmislila za dijalog. Ne vidimo spremnost da iskoristimo ovaj zamah koji sada imamo gdje istovremeno imamo veliko interesovanje Vašingtona, Londona i Berlina, ali i Brisela da se proces dijaloga Kosovo-Srbija što prije okonča", istakao je on.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Prištini Dorajet Imeri smatra da je prikladno postaviti rokove, ali da se sve strane moraju složiti.

"Trebalo bi da postoje rokovi za dogovor između strana. Kosovska strana kaže da želi da na vrijeme sklopi sporazume. Šta ako se dogovor ne postigne u ovom roku? To znači da kosovska strana nije uložila potrebne napore da završi ovu fazu“, kaže Imeri.

On je rekao da se aktuelna vlast ne usuđuje da preduzme neke korake poput prethodne vlade, pa bi, prema njegovim riječima, institucije trebalo da pronađu forme i modalitete i da budu kreativne u postizanju konačnog dogovora sa Srbijom.

Dodao je da važno postići dogovor koji će donijeti mir i stabilnost u regionu

"Veoma je važno kakav će dogovor biti postignut. Važno je postići sporazum koji donosi mir i stabilnost u regionu. Da se ​​dileme između Kosova i Srbije konačno riješe uz obostrano priznanje. Zato što će svaki sporazum koji nema ove komponente samo otvoriti izazove između ove dvije zemlje", zaključio je Imeri.