Adekvatna primanja

Sindikat prosvjete i nauke najavio da će 2. aprila procjeniti trenutno stanje u prosvjeti i donijeti konačnu odluku o narednim angažmanima, protestima, ali i drugim sindikalnim akcijama, ne isključujući generalni štrajk, prenosi Telegrafi.

Prema njihovim riječima, do generalnog štrajk bi moglo da dođe zbog neusvajanja Nacrta zakona o platama od strane Vlade Kosova.

Barda Qirezi iz instituta EDUTASK je izjavila da je u sektoru obrazovanja bilo mnogo problema zbog pandemije Covid-19.

"U početku nismo bili za štrajk. To je zbog mnogih problema koje smo imali posljednjih godina i uticaja pandemije. Međutim, sindikat ima svoje zahtjeve u vezi sa novim zakonom o platama, pa ćemo tražiti da za iste ili slične poslove zaposleni budu adekvatno plaćeni“, izjavila je ona.

Dodaje da eventualni štrajk u obrazovnim ustanovama ne bi bio dobar ni za nastavnike, jer su preopterećeni neredovnim rasporedom i nadoknadom časova.

"Čak ni generalni štrajk u obrazovanju na Kosovu u ovom trenutku nije razuman. To je zato što su učenici, studenti i nastavnici zatrpani neurednim rasporedom koji imaju već dve godine zbog pandemije. Vjerujem da ni roditelji neće pristati da djeca idu subotom u školu, sada kada smo upravo završili nadoknade časova izgubljenih zbog panedemije. Dakle, ovo bi potpuno poremjetilo obrazovni sistem", rekla je Qirezi.

Ona je naglasila da nisu samo prosvjetni radnici suočeni sa poskupljenjem proizvoda na Kosovu.

"Što se tiče zahtjeva da zaposleni u prosveti dobiju novčanu pomoć to nije razumno jer bi ispunjavanje zahtjeva zaposlenima u jednom sektoru podstaklo predstavnike drugih sektora da traže isto, a to, u ovom trenutku, nije baš razumno", zaključila je ona.