Politički analitičar

Politički analitičar Arber Vllahiu smatra da je odluka Vlade o nedopuštanju održavanja srpskih izbora na Kosovu u ustavnom aspektu ispravna, ali da nije korisna i da Kosovo dovodi u tešku poziciju u odnosu na međunarodnu zajednicu. On je ocjenio i da je spoljna politika Kosova u sukobu sa međunarodnom zajednicom, prenosi Lajmi.

"U teškoj smo poziciji prema međunarodnoj zajednici od koje tražimo članstvo u EU i u NATO i ubrzanje drugih procesa internacionalizacije Kosova. Nešto tražimo, a s druge strane ne radimo ono što se od nas traži", rekao je Vllahiu.

Odluke Vlade Kosova, kako je naveo, trostruko su u suprotnosti sa međunarodnom zajednicom.

"Prošle godine, u septembru, imali smo prvu odluku Vlade Kosova, da pošalje specijalne snage na sjever Kosova. Drugo, Kosovo snosi veću krivicu za prekid dijaloga sa Srbijom, a treće su odluke da se ne dozvoli održavanje srpskog referenduma i srpskih izbora na Kosovu", kazao je on.

Vllahiu je naveo da se, posmatrajući izjave iz Prištine i iz Beograda, stiče utisak da su obe strane spremne na sukob, verbalno i deklarativno, da obe strane podižu tenzije, zbog čega međunarodna zajednica treba da uputi zahtjev obema stranama da se smire.
 
Izvor: Kosovo Online/Lajmi