Gregory Kehoe

Advokat bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Gregory Kehoe nastavio je sa optužbama na račun Specijalizovanog tužilaštva u vezi sa pojedinim oslobađajućim dokumentima za koje se Tužilaštvo tereti da ih je dugo skrivalo od odbrane. Dokumenti se odnose na intervju sa Danom Evertsom, bivšim šefom OSCE na Kosovu, čije bi izjave, prema odbrani, da su ranije otkrivene, bile od vitalnog značaja za oslobađanje čelnika OVK, prenosi Lajmi.

Tužioci specijalizovanih vijeća intervjuisali su bivšeg šefa misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) Dana Evertsa, januara i marta 2018. godine.

U pismu Thaçijevog advokata Kehoea, a u koje je uvid imao portal Laljmi, navodi se da je Everts nakon intervjua potpisao izjavu 10. marta 2018. Prema istom pismu, zahtjev za objavljivanje Evertsovih iskaza je pokrenut 2019. godine, a dozvola je dobijena 30. juna 2021. godine, ali su dokumenti Evertsa otkriveni tek u februaru ove godine.

Nezadovoljstvo odbrane se zasniva upravo na tome što je Tužilaštvo materijale vezane za izjavu ambasadora objelodanilo tek na njegov zahtev.

Kako tvrdi odbrana, sam Everts je od Tužilaštva tražio kopiju izjave koju je dao, ali je tužilaštvo taj zahtjev odbilo.

Odbrana dalje tvrdi da su u trenutku kada je Tužilaštvo otkrilo dokumente Evertsa, oni su bili "zakopani" u gomili od 119 dokumenata koji nisu međusobno povezani.

"Kada je Tužilaštvo konačno otkrilo Evertsova dokumenta, oni su bili zakopani u gomili od 119 nepovezanih dokumenata. Značajan broj njih su bile izjave ili bilješke sa sastanaka sa međunarodnim ličnostima, iz SITF, Tužilaštva ili MKSJ, iz 2014, 2016, 2017. ili čak 2002. godine, i sadržavale su oslobađajuće informacije, prema klasifikaciji obelodanjivanja Tužilaštva. Ovi dokumenti su morali da se čuvaju nekoliko godina i trebalo je da budu objelodanjeni ranije. Odbrana je izričito tražila od Tužilaštva da takav materijal obelodani na prethodnim statusnim konferencijama, ističući interesovanje za izjave međunarodnih ličnosti", navodi se u pismu advokata Hashima Thaçija.

Prema riječima Kehoea, dokumenti Evertsa razumno sugerišu nevinost ili "ublažuju" Thaçijevu krivicu u spisu i optužbama Haškog tužilaštva.

Gregory Kehoe dodaje da dokumenti Evertsa takođe u velikoj mjeri utiču na vjerodostojnost dokaza Tužilaštva.

"Dokumenti Evertsa sugerišu nevinost ili ublažavaju krivicu Thaçija, i utiču na kredibilitet dokaza Tužilaštva, o čemu svjedoče izvodi koje je citirala odbrana tokom Desete statusne konferencije, a koji se odnose, između ostalog, na nedostatak kontrole Thaçija nad OVK i nedostatku sredstava za navodne zločine", navodi se u pismu advokata.

Zakasnelo otkrivanje ovih materijala, prema odbrani, izazvalo je gubljenje vremena i efikasnost u istragama odbrane.

"Dokumenti Evertsa su posebno važni jer dovode u pitanje ne samo teoriju Tužilaštva i navode protiv Thaçija, ali i svjedočenja njegovih kolega iz OSCE. Zbog ovog zakasnelog otkrića, Odbrana je izgubila vrijeme i efikasnost u vođenju svojih istraga, jer je potrošila vrijeme i istražne resurse na prikupljanje istih informacija koje su već bile u posedu Tužilaštva", naveo je on.

Thaçi, Veseli, Krasniqi i Selimi su u pritvoru od novembra 2020. godine.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi