Predsjednik ANUK-a

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova (ANUK) Mehmet Kraja izjavio je da je ispravna odluka Vlade Kosova da ne dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu onako kako je to tražio Beograd, prenosi Telegrafi.

„Što se tiče izbora, mislim da su dobili pravi i pošten odgovor institucija Kosova. Kad god kosovske institucije štite suverenitet i integritet države, mi ih podržavamo“, rekao je Kraja.

Komentarišući reakciju država Kvinte, koje su zajedničkim saopštenjem izrazile razočaranje odlukom Vlade Kosova da se ne održe srpski izbori na Kosovu, Kraja je naveo da je njihova reakcija bila nepravedna i jednostrana.

„Mislim da je reakcija Kvinte bila nesrazmerna i neadekvatna, jer pravo da odlučuju o izborima druge države u vašoj suverenoj državi imaju državni organi i niko drugi. Reakcija Kvinte bila je nepravedna prema Kosovu“, rekao je on.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Kraja je mišljenja da je većina do sada postignutih sporazuma u Briselu štetna za Kosovo.

„Ovaj oblik dijaloga je postavljen tako da Srbija ništa ne shvata ozbiljno ili uzima samo ono za šta je zainteresovana. Sporazumi su uglavnom na štetu suvereniteta i integriteta Kosova“, rekao je on i naveo da se nada da će institucije Kosova preispitati te sporazume.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi