Iz 28 zemalja članica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od Joea Bidena da iskoristi utjecaj Washingtona i pomogne Kosovu da se pridruži NATO-u.

U godišnjem izvještaju generalnog sekretara NATO-a navodi se da na Kosovu ima 3.770 vojnika NATO-a.

Trupe iz 28 zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse, kako prenosi Beta, raspoređene su na Kosovu u okviru mirovne misije.

Italija je, prema zvaničnim podacima KFOR-a [međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza] država članica sa najviše vojnika na Kosovu (638). Poslije Italije dolaze SAD, sa 635 vojnika.

Sljedeće mjesto poslije SAD-a po broju trupa prisutnih na teritoriji Kosova zauzima Mađarska sa 469 vojnika.

Na Kosovu su u okviru mirovne misije, trupe iz zemalja regije, poput Albanije sa 25 vojnika, Crne Gore sa jednim vojnikom i Sjeverne Makedonije sa 64 vojnika.

Washington je glavni saveznik Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je nedavno od američkog predsjednika Joea Bidena da iskoristi utjecaj Washingtona u NATO-u i pomogne Kosovu da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu.

U pismu Bidenu od 10. marta, u koje su agencije Reuters i AP imale uvid, Osmani je poručila da je u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, pridruživanje NATO-u njen glavni prioritet kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti.

“Članstvo Kosova u NATO postalo je ključno. Izražavamo uvjerenje i očekivanje da će SAD iskoristiti svoje liderstvo i utjecaj da aktivno podrže i pokrenu složan proces NATO članstva za Kosovo”, napisala je Osmani.

“Izloženi smo stalnim naporima Rusije da podrije Kosovo i destabilizuje cijeli Zapadni Balkan”, navela je predsjednica Kosova u pismu američkom predsjedniku.

Washington je glavni saveznik Kosova, i politički i finansijski, od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Reuters ocjenjuje da bi proces pridruženja Kosova alijansi mogao da bude komplikovan, s obzirom na to da četiri NATO članice – Rumunija, Španija, Grčka i Slovačka – ne priznaju nezavisnost Kosova.