Finansijski ekspert

Finansijski ekspert Emanuel Bajra kazao je da se Vlada nalazi u teškoj situaciji i da će, do kraja godine, na Kosovu poskupeti prehrambeni proizvodi, gorivo i odeća za pet do sedam odsto, prenosi Koha.

Bajra navodi da institucije treba da preispitaju odluke o investiranju. Kako ističe, trenutno nema trajnog rješenja za inflaciju, koja će se, ističe, pogoršati.

"Mora postojati regulatorna ruka Vlade. Ako smo u lošoj situaciji rasta cijena, potrebno je preispitati odluke Vlade i pomoći privredi u cjelini. Nažalost, moram da kažem da će se, prije nego što se geoekonomska ravnoteža uskladi, situacija pogoršati. Danas imamo prekid vatre u Ukrajini, sutra će opet biti borbe. Ovo direktno utiče na nivo inflacije. Mjere SAD protiv Rusije prirodno imaju efekta. Inflacija će se pogoršavati, ali trenutno nema trajnog rješenja. Krpimo i međunarodnu i fiskalnu politiku. Vlada je u teškom položaju", rekao je Bajra.

Prema njegovim riječima, Kosovo ne može da ima veliki uticaj na cijenu nafte, jer kosovska privreda nije industrijska.

"Vladi su vezane ruke u ovom. Pogrešna percepcija će krenuti od opozicije. Moramo imati razborite strategije, efikasniju intervenciju na tržištu. Vlada mora da ima plan kako ne bi naštetila lokalnom biznisu", dodao je Bajra.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore