Sprovešćemo svaku odluku

Predsjednik Upravnog odbora Fonda za penzijsku štednju (Trust) Ruzhdi Morina kaže da je odluka o povlačenju novca iz Fonda u nadležnosti Skupštine Kosova, prenosi Telegrafi.

"I dalje ostajemo pri stavu da ne želimo da budemo uključeni u ove inicijative. To je nadležnost Skupštine Kosova. Spremni smo da sprovedemo svaku odluku Skupštine. Dobro je razgovarati o ovim inicijativama, ali ovo bi trebalo da bude posljednji vid pomoći građanima", rekao je Morina tokom predstavljanja izvještaja Odboru za budžet.

Morina je kazao da je Fond počeo da se oporavlja od gubitaka. Prema njegovim riječima, povraćaj ulaganja za prošlu godinu je najveći od formiranja Fonda.

"Prinos od 11 odsto ili 227 miliona eura, najveći je od nastanka Fonda. Rat u Ukrajini je uticao na njegov rad. Preduzeli smo investicione akcije. U januaru smo imali povrat profita. Od 90 miliona koliko je bilo gubitaka, mi smo već nadoknadili oko 80 miliona eura", dodao je on.

Morina naglašava da će ova godina biti godina izazova zbog rata u Ukrajini.

"Dio sredstava je vraćen. Biće ovo godina izazova, s obzirom na geopolitičke uticaje na svijet. Imamo redovne odnose sa Centralnom bankom Kosova. Oni nastavljaju sa godišnjim inspekcijama, mi ih takođe obavještavamo", naglasio je Morina.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi