Održano ročište

U Osnovnom sudu u Prištini održano je ročište po tužbi koju je zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova Xhavita Haliti podneo protiv poslanika Pokreta Samoopredjeljenje Hakija Abazija za klevetu, a od koga traži 200.000 eura na ime naknade nematerijalne štete i izricanje mjere bezbjednosti, prenosi Reporteri.

Halitijev zastupnik, advokat Gent Spahia je na početku ročišta održanog u utorak rekao da u potpunosti ostaje pri prijedlogu za izricanje mjere bezbjednosti, kojom se Abaziju zabranjuje objavljivanje bilo kakvog saopštenja, obaveštenja ili informacija u vezi sa Halitijevim aktivnostima do donošenja sudske presude.

Spahia je rekao da je prijedlog za izricanje mjere bezbjednosti neophodan jer smatraju da će Abazi nastaviti da kleveta Halitija.

Haki Abazi rekao se na suđenju usprotivio prijedlogu za izricanje mjere bezbjednosti, jer svrha te mjere, po njemu, nema nikakve veze sa iznetim navodima i sve date izjave se pominju u međunarodnim izvorima i u izvještaju Kfora.

U tužbi se navodi da je 27. maja 2021. godine okrivljeni Abazi izjavio da "Xhavit Haliti mora da odgovara za ratna i poslijeratna ubistva na Kosovu" i da je "poznata njegova uloga u procesima fizičke eliminacije njegovih političkih protivnika tokom rata i poslije rata na Kosovu", a Abazi je na suđenju naveo da su pitanja u vezi sa navedenim izvještajem slučaj koji spada u sferu prava na slobodno izražavanje i u okvire demokratskih građanskih prava.

On je dodao da je "ograničavanje tih prava kršenje demokratije i prava medija da pišu i pokreću važna pitanja za društvo".

Tužbom koju je 7. juna 2021. godine Xhavit Haliti podneo protiv Hakija Abazija za klevetu se takođe traži da se tuženi obaveže da se izvini za klevetu u najmanje tri dnevna lista i na svim televizijama.

U tužbi je zatraženo i da se Abaziju naloži da izbriše sve izjave u vezi sa Xhavitom Halitijem objavljene u medijima i na društvenim mrežama.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri