Diskriminacija

Ustav Kosova zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, međutim, tokom rasprave o mogućnosti sklapanja braka homoseksualnih parova u kosovskom parlamentu čulo se dosta govora mržnje i homofobije, piše njemački Deutsche welle.

Ustav Kosova štiti sve od diskriminacije, ali kada je u pitanju brak, ustav ne ide onoliko daleko koliko LGBT zajednica želi.

K.A. iz Prištine, pripadnik LGBT zajednice, koji u budućnosti želi da se vjenča i usvoji djecu, pogođen je time što Skupština Kosova nije usvojila Nacrt građanskog zakonika, koji je predviđao i omogućavanje sklapanja istopolnih brakova.

"Neusvajanje Građanskog zakonika pokazuje koliko malo podrške imamo u društvu. Želim da imam jednaka prava sa svim ostalim građanima Republike Kosovo i da imam porodic", kaže K.A u razgovoru za Deutsche welle.

Tokom skupštinske rasprave izneti su različiti argumenti, a čak je i poslanica vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje, Labinote Demi-Murtezi, nazvala istopolne brakove "razvratom" i "moralnom degeneracijom".

Poslanik liste Guxo Burim Karameta je za Deutsche welle kazao da će uvijek biti protiv istopolnih brakova.

"Nemam ništa protiv bilo koga, ali očuvanje našeg postojanja, nastavak naše vrste, očuvanje naše vrste je heteroseksualnost. Ne postoji drugi oblik koji može održati našu vrstu. Sve ostalo je odstupanje od ponašanja. Zato će uvijek imati moj glas protiv", rekao je Karameta.

Po mišljenju predstavnika nevladinih organizacija za ljudska prava i aktivista Vulneta Krasniqija, izbor riječi nije bio prikladan za parlament.

"Komentari su obično bili u skladu sa homofobičnim narativima širom sveta koristeći tri elementa: moral, religiju i nacionalizam. Iz tog razloga, premijer treba da ima ozbiljnu debatu unutar svoje stranke da razdvoji poslanike koji se zaklinju u Kuran i poslanike koji se zaklinju u Ustav. U Skupštini Kosova, poslanici se ne zaklinju ni u Bibliju ili Kur'an, ali svakom poslaniku koji koristi ideju mimo Ustava Kosova nije mjesto u Skupštini Kosova", kazao je on.

Neusvajanje Građanskog zakonika dovelo je do protesta desetina građana Kosova i aktivista za ljudska prava.

Izvor: Deutsche welle/Kosovoonline