Dijalog je skoro mrtav!

Belgzim Kamberi iz Instituta "Musine Kokalari" izjavio je da je Kosovo imalo pravo da ne dozvoli organizovanje izbora koje je raspisala Srbija, ali da su zemlje Kvinte od Kosova napravile "destruktivnu stranu", prenosi Koha.

Kamberi je rekao da bi Vlada Kosova trebalo da započne dijalog sa Srbima na Kosovu, a posebno sa onima koji su protiv Aleksandra Vučića. Prema njegovim riječima, nedavnim akcijama se produbljuju antagonizmi Srba i Vlade.

"Iako je premijer pokušao da ublaži situaciju, kosovski Srbi, pa i anti-Vučićevi, produbljuju antagonizam sa Vladom Kosova. Mislim da to nije dobrodošlo i poslije 3. aprila očekujem pritisak da se smanje tenzije i da se dođe do rezultata u dijalogu", dodao je on.

Kamberi je rekao da će se poslije izbora 3. aprila Srbija u odnosu na Zapad naći pred tri scenarija.

Prva opcija je, kako je rekao, da Srbija dobije produženje statusa kvo. U drugoj opciji, rekao je, Zapad bi pojačao pritisak na Beograd da se opredjeli.

Ako se izabere druga opcija, definicija puta ka Zapadu, prema Kamberiju, Vučić će pasti sa vlasti. Treća i najnepredvidljivija opcija je, naveo je, orijentacija Srbije ka Rusiji.

Dijalog je skoro mrtav


On je rekao da će se poslije izbora povećati pritisak kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije. Kamberi je dodao da očekuje veći pritisak na unutrašnja pitanja Srbije, ali i na konačno pitanje sa Kosovom. Prema njegovim riječima, biće dodatni pritisak i na Kosovo da pokaže veću spremnost za postizanje sporazuma.

"Dijalog je skoro mrtav. Umro je posebno zbog međunarodnih posrednika. Oni moraju preuzeti odgovornost. U tom smislu, Vučić ima najmanje interesa za postizanje sporazuma. Preko Kosova ostaje na vlasti. Onog dana kada ne bude imao polugu Kosova, pašće sa vlasti", rekao je Kamberi u Interaktivu.

Prema njegovim riječima, slabljenje Vladimira Putina u Rusiji bi definitivno oslabilo uticaj Aleksandra Vučića u regionu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore