Nalaz komisije

Komisija za nadzor javnih finansija Kosova konstatovala je da je, tokom pandemije, lijek Remedsivir kupovan više nego što je bilo potrebno. Iz Univerzitetske kliničke službe Kosova negiraju te tvrdnje navodeći da terapija ovim lijekom traje najviše 10 dana, a ne 15 kako su utvrdili revizori, prenosi Koha.

U izvještaju Komisije navodi se i da su građani, čak i tokom liječenja u bolnici, morali da kupuju neophodne lijekove.

Predsjednica Komisije Hykmeta Bajrami kazala je da su, tokom pandemije, građani za kupovinu Remedsivira potrošili novac u vrijednosti od 4,7 prosječnih plata.

"Dobro je da je svijest kod naših građana bila razvijena pa su otišli da se vakcinišu", navela je Bajrami.

Direktor Univerzitetske kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi demantovao je ove navode ističući da upotreba Remedsivira u trajanju od 14 dana nikada nije bila propisana.

"Ni u protokolu, ni u bilo kojoj ustanovi, nije navedeno da se Remdisivir propisuje 14 dana. U protokolu je vrlo jasno napisano, Remdesivir se daje 5 do 10 dana. Kažem vam da nijedan pacijent, ni svojim novcem ni sa novcem iz budžeta, nije primio Remdesivir 14 dana", naveo je Krasniqi.

Bajrami je napomenula da je u izvještaju koji se odnosi na period od početka pandemije do juna 2021. godine utvrđeno da su zdravstvene ustanove koje su liječile oboljele od kovida-19 imale nestašicu lijekova.

"Nalazi revizora nisu tako dobri. Vidjeli smo da je glavna prepreka nedostatak potpunog funkcionisanja zdravstvenog informacionog sistema, kao i nedostatak komunikacije sa sistemom upravljanja farmaceutskim zalihama. To traje od početka pandemije. Ustanove koje se bave liječenjem pacijenata oboljelih od kovida-19 suočile su se sa nestašicom lijekova, pa su često pacijenti morali sami da ih kupuju", rekla je Bajrami.

Ministar zdravlja Rifat Latifi naglasio je da je u vrijeme početka pandemije bio u Sjedinjenim Američkim Državama i da ni tamo nisu bili spremni da se izbore sa pandemijom.

"Cio svijet je bio nespreman uprkos nivou zdravstvenog sistema i njihovoj razvijenosti. U bolnici u kojoj sam radio, gdje su rađene robotske operacije i transplantacije srca, jetre, crijeva i pankreasa, nismo bili spremni. Zapravo, nedjeljama smo bili veoma nepripremljeni. Nismo znali šta da radimo kada intubiramo pacijente. Imamo najniži mortalitet u regionu sa najkrhkijim zdravstvenim sistemom u regionu", rekao je Latifi.

Član Pokreta Samoopredjeljenje, Jyllza Hoti je u predstavljanju naglasila da od početka pandemije Kosovo kuburi sa nedostatkom zdravstvenog osoblja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore