Srbijanski državljanin

Specijalno Tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Muhameta Alidemaja, albanske nacionalnosti, državljanina Srbije, sa prebivalištem u Beogradu, koji je osumnjičen da je 1999. godine "učestvovao u streljanju 130 ljudi u selu Izbica", prenosi Kosovo press.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, optužnica protiv Muhameta Alidemaja podignuta je zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“. Navodi se i da je riječ "o masakru koji se dogodio 28. marta 1999. godine u selu Izbica, opština Skenderaj".

"Istragom koja je trajala 12 mjeseci utvrđeno je da je okrivljeni M.A. zajedno sa još neidentifikovanim licima srpske policije i vojske učestvovao je u streljanju 130 ljudi, od kojih je 12 preživjelo. U fazi istrage obezbjeđeno je dovoljno relevantnih pravnih dokaza kojima je dokazana osnovana sumnja da je navedeni okrivljeni, u saizvršilaštvu sa drugim licima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog djela za koje se tereti”, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Tokom istrage, kaže se dalje, uzeti su iskazi više sto svjedoka i žrtava tog slučaja.

„Dostavljeni su i materijalni dokazi, kao što su: video snimci, obdukcioni zapisnici i drugi dokazi koji dokazuju da je 28. marta 1999. godine u selu Izbica ubijeno nedužno civilno stanovništvo“, saopštilo je Specijalno tužilaštvo.

Ovo nije jedina optužnica vezana za masakr u Izbici, ali u Specijalnom tužilaštvu kažu da je slučaj složeniji i da je istraga protiv ostalih osumnjičenih u toku.

„Istraga masakra u Izbici se ne završava podizanjem ove optužnice. Predmet je veći i mnogo složeniji i iz tog razloga istrage još uvijek traju za druge osumnjičene, kako bi se obezbjedili drugi materijalni dokazi relevantni za potpuno rasvetljavanje ovog predmeta. On je već prebačen u nadležnost Posebnog odjeljenja Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje“, navodi se u saopštenju.

Okrivljeni Muhamet Alidemaj je u istražnom pritvoru, po rješenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press