Vlada nema dnevni red

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj kazao je da se, godinu dana od stupanja na vlast, stvara utisak da Kurtijeva vlada nije odgovarajuća, prenosi Gazeta express.

Selmanaj kaže da vlada koju predvodi Albin Kurti nema plan za ekonomski razvoj, spoljnu politiku i dijalog.

"Prvi put u istoriji Kosova imali smo izborni rezultat koji je proizveo snažnu Vladu. Ovo je moralo da se vrlo lako prevede da vlada obavi dobar posao, donese odluke da sprovede svoj program vlasti. Nažalost, za godinu dana vladavine, stvara se utisak da Kosovo nije imalo odgovarajuću Vladu, već neku vrstu vlasti, jer nema jasnoće za ekonomski razvoj, za mjere koje treba preduzeti, viziju za inostrane poslove, ekonomsku politiku i dijalog", rekao je Selmanaj.

On je rekao da su bivšeg premijera Avdullaha Hotija, dvije nedjelje nakon stupanja na dužnost pozvali američki zvaničnici na sastanke, dok Kurtija niko ne zove.

Prema njegovim riječima, čelnici institucija još uče šta da rade i kako da upravljaju Kosovom, a ne postoji agenda i strategija za vize, članstvo u EU i druga važna pitanja.

"Nema aplikacije, nema jasne agende za apliciranje, nemaju pojma gdje Kosovo treba da se prijavi i koji je njegov put, nema strategije sa pet država koje ne priznaju Kosovo, nema strategije za put ka EU i viznu liberalizaciju. Vladu Hotija pozvale su Sjedinjene Američke Države da poslije dvije nedjelje u Vašington", kazao je on.

Selmanaj je dodao i da Kurtija niko ne poziva od međunarodnih aktera.

"Niko ga ne zove. Sada se ponašamo kao da nemamo partnerske odnose. Ova Vlada još traži dnevni red. Još uvijek uče šta da rade i tako štete Kosovu", kazao je Selmanaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express