Odluka Bundestaga

Njemačka od danas priznaje vozačke dozvole Kosova i Albanije. Njemački Bundestag dao je pravo Albancima da preinače svoju licencu bez polaganja dodatnih ispita.

Očekuje se da će priznavanje vozačkih dozvola olakšati vožnju Albancima i Kosovarima koji žive u ovoj zemlji.

Državljani Albanije koji žive u Njemačkoj moći će u ovoj zemlji voziti svoja vozila s dozvolama koje su dobili u svojoj zemlji. Ovu prepreku, koja je godinama uslovljavala Albance, Bundestag je otklonio. Svi albanski državljani koji žive u Njemačkoj i imaju stalno prebivalište imat će mogućnost pretvorbe ovog dokumenta bez dodatnih teorijskih i praktičnih ispita, kao što je to bilo do sada.

Načelo redovitog boravka

Uredba omogućuje priznavanje gotovo svih kategorija vozačkih dozvola s Kosova te iz Albanije u Njemačkoj. Nova uredba odnosi se samo na osobe koje imaju legalan boravak u Njemačkoj i koje su dobile vozačke dozvole prije dolaska u Njemačkoj.

To znači da svako ko je došao bez dozvole i ima prebivalište u Njemačkoj, ne može otići na odmor na Kosovo ili u Albaniju i tamo dobiti dozvolu. Ovaj fenomen, u Njemačkoj poznat kao "turizam vozačkih dozvola" je zabranjen.

Ali što znači redoviti boravak? To se određuje prema vremenu provedenom u mjestu unutar jedne godine, prema tzv. "pravilu od 185 dana": Prema pravilu 185 dana, mjesto redovnog boravka je mjesto u kojem živite najmanje 185 dana u godini. Ako migrant s prebivalištem u Njemačkoj želi podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu u Albaniju ili na Kosovu, on ili ona moraju njemačkim vlastima dokazati da su boravili najmanje 185 dana u zemlji u kojoj je vozačka dozvola izdata.

Koji se vozačke dozvole priznaju bez ispita?

Prema nacrtu koji je krajem decembra dostavljen Saveznom vijeću i koji je redakcija Deutsche Wellea imala na uvid, njemačka vlada predlaže priznavanje vozačkih dozvola iz Albanije bez ispita iz teorije i prakse za gotovo sve kategorije:

A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE. Samo za vozačke dozvole iz Albanije koji pripadaju AM kategoriji za konverziju bit će potreban praktični ispit.

Za vozačke dozvole sa Kosova, konverzija je omogućena bez dodatnih ispita u sljedećim kategorijama: AM, A1, A2, A, B, EU, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE.

Ušteda od najmanje 1000 eura za svakog iseljenika

Očekuje se da će promjene olakšati život hiljadama migranata koji su iz Albanije i Kosova došli u Njemačku. Prema sadašnjim pravilima za useljenike koji borave u Njemačkoj, valjanost dozvole ističe nakon šest mjeseci boravka. Konverzija je koštala do 1000 eura, rekao je za DW Xhevat Qerimaj iz autoškole Sieber u Stuttgartu u Njemačkoj.