Agencija za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije podnijela je tužilaštvu oko 60 slučajeva korupcije, neprijavljivanja ili lažnog prijavljivanja imovine, a među osobama protiv kojih su podnijete krivične prijave su i političari i funkcioneri pravosuđa, prenosi Koha.

Ostalo je još pet dana za prijavu imovine, a do sada je imovinu prijavilo oko 2.500 službenika, od skoro 5.000 koji su dužni da to urade.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Yll Buleshkaj kazao je da se predmeti koji se šalju tužilaštvu odnose i na visoke funkcionere.

"Oni su na visokim nivoima, od poslanika, ministara, sudija, glavnih tužilaca, zamjenika ministara, savjetnika, direktora policije i drugih", rekao je on.

Visoki državni funkcioneri imaju rok do 31. marta da prijave imovinu, a do sada je od oko 5.000 njih, to učinala samo polovina. Buleshkaj je zatražio od javnih zvaničnika da prijave imovinu jer će u suprotnom snositi pravne posljedice.

"U pitanju je član 430 Krivičnog zakonika gdje se neblagovremeno izjašnjavanje ili lažno prijavljivanje smatra krivičnim djelom. Ukoliko ne postoji olakšavajuća, objektivna okolnost, koja bi mogla da ga isključi iz te mjere, one će automatski preći u ruke tužilaštva, pa će se tužilaštvo i pravda onda baviti ovim slučajevima“, rekao je on.

Na Kosovu je tokom posljednjih izbora bilo nekoliko slučajeva da su funkcioneri lišeni kandidature, upravo zbog sudskih odluka kojima se osuđuje neizjašnjavanje ili kasno izjašnjavanje o imovini.

Ove godine je u načelu usvojen Prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine i poklona, kojim su doktori i profesori dodani kao kategorija za prijavljivanje.