Povodom posljednjih događaja

Obraćajući se na srpskom jeziku premijer Kosova Albin Kurti u video poruci pozvao je srpske građane Kosova da ne potpadaju pod uticaj onoga što je nazvao autoritarnim režimom u Beogradu, kojeg, kako je rekao, "ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu".

Kurti je zahvalio Srbima za mirne proteste, navodeći da ljudi u demokratskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju javno svoje stavove.

"Ali, moram reći da bi bilo vjerodostojno kada bi protestovali, na primjer, za socijalnu pravdu, brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je on.

Za Vladu koju vodi, kako je naveo, podjela vlasti je demokratski princip i ustavna obaveza.

"Ni na koji način ne možemo uticati na odluke Sudskog savjeta Kosova. Iz medija sam saznao da je sudija Ljiljana Stevanović suspendovana. A to ipak znači da nije otpuštena sa posla. Zalažem se za pravo i pravdu, ali nisam član Savjeta, niti predsjedavam njim", rekao je Kurti.

Naveo je da vlast u Beogradu pokušava da destabilizuje Kosovo u izborne svrhe, a možda i "za interese nekih ratnohuškačkih velikih sila".

“Pozivam vas, dragi građani, da sačuvate mir i da imate više povjerenja u Vladu Kosova. Privredni rast, borba protiv korupcije, rast izvoza, prihoda od poreza i carina, rast stranih direktnih investicija i državnog budžeta, daju nadu svima nama koji ovdje živimo. Posvećeni smo unapređenju prava i blagostanja svih građana Kosova bez obzira na versku ili etničku pripadnost. Naša vrata su svima otvorena“, rekao je Kurti, zahvaljući na podršci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online