Retorička prijetnja predsjednika Srbije

Analitičar Agon Maliqi kaže da je izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Briselski sporazum više ne postoji retorička prijetnja upućena, prije svega, međunarodnoj zajednici, prenosi Gazeta Express.

Maliqi je ocijenio da je prvi korak u materijalizaciji te prijetnje izlazak srpskih predstavnika iz kosovskih institucija na sjeveru. 

"Dio briselskih sporazuma se ne može poništiti i oni koji su do sada sprovedeni, ali ono što može biti ugroženo je formalno spajanje bezbjednosnih i pravosudnih institucija. Ali, to bi za Vučića otvorilo sukob ne samo sa Kosovom, već i sa međunarodnom zajednicom", ocijenjuje Maliqi za Radio Slobodna Evropa.

Smatra da je bila logična rekacija pravosudnih institucija na Kosovu na prisustvo predsjednice Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici Ljiljane Stevanović na sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta. 

Prema njegovim riječima, Vučić redovno poziva političke predstavnike kosovskih Srba na sastanak i do sada sa Kosova nije bilo akcije ili brige za to.

"Ali ovo je učešće službenika suda, koji je institucija nezavisna od politike, na političkom skupu u susjednoj državi. Bez sumnje, Sudski savjet Kosova – koji formalno nema nikakve veze sa političkim institucijama – je u okviru svog mandata i funkcije da preduzima mjere protiv zvaničnika koji učestvuju u aktivnostima takve političke prirode. Koliko ja razumijem razvoj događaja, ovo mi djeluje kao administrativna mjera Sudskog saveta Kosova", rekao je Maliqi.

On je naglasio da su dešavanja između Kosova i Srbije poruka Evropskoj uniji o nestabilnosti kada je riječ o trenutnom stanju bezbjednosti.

U tom kontekstu, Maliqi kaže, dijalog bi mogao da uđe u duboku krizu ili da donese novi trenutak ka konačnom rješenju, što bi moglo biti uzrokovano eskalacijom bezbjednosne situacije.