Nisu za dogovor

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je povodom sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, koja je održana u utorak u Beogradu, da su glavne osobe koje su bile na tom sastanku Bratislav Gašić i Milan Radoičić.

On je u emisiji na RTK tog dana rekao da nije bio u mogućnosti da prati izjavu predsjednika Srbije nakon sjednice Savjeta, ali da je video fotografiju sa sjednice.

„Nisam bio u mogućnosti da pratim izjavu predsjednika Srbije nakon sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije jer sam imao zoom sastanak sa trojicom američkih kongresmena, ali video sam fotografiju“, rekao je Kurti u emisiji.

Komentarišući fotografiju koja je prikazana u studiju, on je posebnu pažnju posvetio Gašiću i Radoičiću.

„Dakle Bratislav Gašić, nekad UDBA, a sada u BIA, sa jedne strane, i Petković i Radoičić koji je ilegalac u Republici Kosovo. Mi želimo da vodimo dijalog i da se dogovorimo, ali sa srpske strane glavni sagovornici su oni koji se najviše bore protiv nas kao države“, naveo je Kurti.

Na pitanje da li sastav ljudi koji se vide na fotografiji šalje neku poruku, Kurti je odgovorio da sigurno šalje.

„Sigurno da šalje poruku, i to sa dva glavna imena, Milan Radoičić i Bratislav Gašić, za njih se ne može reći da su za dogovor. Vrlo dobro znate da smo prije nekoliko nedjelja imali slučaj da je Milan Radoičić koji je na crnoj listi SAD-a došao na graničnu liniju i brzo otišao. Krije se u Srbiji a tražen je na Kosovu. Onda imamo šefa srpske BIA koji predstavlja najzloglasnije institucije za kosovske Albance u istoriji. Od vremena Rankovića do vremena Stanišića“, rekao je Kurti.

Upitan da li Rakić može da očekuje da se protiv njega preduzmu neke mjere zbog učešća na sastanku, Kurti je rekao da to nije suština.

„Bavljenje Rakićem bi sada odvraćalo pažnju. Još jednom kažem, glavne osobe na ovoj fotografiji su Radoičić i Gašić, nije ni Petković koji se nalazi na Vučićevoj desnoj strani koji je glavni pregovarač i koji nije ni blizu važan kao Radojičić i Gašić“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online