Publicista i analitičar

Publicista i analitičar Shkelzen Gashi smatra da je uznemirujuće upozorenje zemalja Kvinte da stav Kosova da odbije konstruktivan prijedlog u vezi sa održavanjem srpskih izbora 3. aprila, potkopava evropske aspiracije Kosova, prenosi Gazeta express.

Gashi je postavio pitanje koje je to konstruktivno rješenje Kosovo odbilo i dodaje da nisu tačni navodi zemalja Kvinte da "Vlada Kosova nije uspjela da pokaže svoju privrženost principu zaštite građanskih i političkih prava svih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa".

"Sama Kvinta u svom saopštenju priznaje da je pravo Vlade Kosova da odluči da li će dozvoliti održavanje glasanja na izborima druge zemlje. To znači da ako Kosovo ne dozvoli narušavanje svog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnosti i zakonitosti od strane Srbije, onda se potkopavaju evropske aspiracije Kosova. Odnosno, Kvinta kaže da ako želite da se integrišete u Evropu, morate dozvoliti Srbiji da uđe na Kosovo, jer je to po Kvinti evropska vrijednost. Evropska vrijednost ako dozvolite kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnosti i zakonitosti dozvoljavajući drugoj državi da organizuje svoje izbore na vašoj teritoriji", rekao je Gashi.

Gashi se osvrnuo i na poziv zemalja Kvinte da se Kosovo i Srbija uzdrže od svake akcije i retorike koja bi mogla da poveća tenzije i dovede do incidenata i dodao da bi to trebalo da bude upućeno Srbiji, a ne Kosovu.

"Kosovo ne traži da se kosovski izbori održe čak ni na teritoriji druge nezavisne i suverene države. Ovaj zahtjev zemalja Kvinte za regionalnu stabilnost i smanjenje tenzija treba da bude upućen Srbiji. Takođe, poziv Kvinte da se uzdrže od akcija i retorike koji podižu tenzije i koji mogu da dovedu do incidenata, treba uputiti Srbima", smatra Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express