Pad podrške

Ukoliko bi ove nedjelje bili organizovani izbori na Kosovu, na njih bi izašlo 62,6 odsto građana, a 42 odsto njih bi glasalo za Pokret Samoopredjeljenje, pokazalo je istraživanju UBO Konsultinga za T7, prenosi Gazeta express.

Na osnovu spovedenog istaživanja od 7. do 15 marta, nad albanskim, srpskim i ostalim manjinskim zajednicama, zaključeno je da za razliku od 14. februara 2021. godine kada je Samoopredjeljenje odnelo ubjedljivu pobjedu sa preko 50 odsto glasova, sada to ne bi bilo tako.

Ipak, Pokret Samoopredjeljenje, koji bi podržalo 42 osto ispitanika, ima više nego dvostruko više glasova od Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider Lumir Abdixhiku, a kojeg podržava 19 odsto ispitanika.

Takođe, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradina osvojila bi podršku svega sedam odsto građana, dok bi za Listu Guxo, aktuelne predsjednice Kosova Vjose Osmani, glasalo svega jedan odsto građana.

Rezultati istraživanja ukazuju da bi liste Samoopredjeljenje i Guxo dobile 43 odsto glasova građana što znači da bi osvojili ukupno 46 mjesta u Skupštini, a danas imaju 59 poslanika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express