Premijer pozvao Srbe da ne protestuju

"Onaj ko sjedi sa desne strane Vučića, Petković, koji je glavni pregovarač Srbije, nije ni blizu toliko važan kao Radoičić i Gašić, vjerujem ni gospodin Jevtić“, poručio je danas premijer Aljbin Kurti, komentarišući prisustvo Milana Radoičića na jučerašnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Jedna od glavnih vijesti u kosovskim medijima od juče, zapravo je prisustvo komandno operativnog lanca Policije Kosova i sudija sa sjevera na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, uz predstavnike Srpske liste.

Naročito to, što u Palati Srbije, gdje se razgovaralo o održavanju srpskih izbora na Kosovu, oni sjede za istim stolom i u blizini Radoičića, koji se nalazi na potjernici Policije Kosova.

Isto je danas, komentarisao na konferenciji za medije premijer Aljbin Kurti, nakon sjednice na kojoj je predstavio jednogodišnji rad svoje vlade.

Kurti je povodom objavljene fotografije na kojoj se vidi kako se Vučić sastaje sa predstavnicima kosovskih institucija uz Radoičića, dodao da radnike policije i sudiju na njima nije prepoznao.

"Ne znam, ili ih nisam prepoznao na fotografijama i na slikama, ne znam kako izgleda sudija, provjeriću to i bezbjednosne institucije pozabaviće se ovim pitanjem", rekao je on, prenosi Kallxo.

Sa druge strane, istakao je da smatra da gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić ne treba da ide na sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koja je održana juče u Beogradu.

Upitan da li protiv Jevtića treba preduzeti neke mjere, on je naveo da treba da reaguju nadležni organi.

"Za sve tu su organi koji će odlučiti, ja ne mislim da predsjednik opštine Štrpce treba da ide na sastanak Savjeta bezbjednosti u Beogradu, greška je. Organi pravosuđa treba da procjene i da preduzmemo mjere“, rekao je Kurti.

Osvrnuvši se i na informaciju, da se od petka očekuju protesti Srba na sjeveru, Kurti je za njih imao savjet, odnosno poziv da u njima ne učestvuju.

“Mislim da protesti nisu primjereni. Poziv građanima Srbima na Kosovu je da ne organizuju i ne učestvuju u takvim protestima. Ja sam bio organizator demonstracija, ali u geopolitičkim okolnostima, protesti nikada nisu prava stvar“, smatra on.