Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Privredne komore Safet Gërxhaliu ocjenio je da je u prvih godinu dana vlade Albina Kurtija dominirala politička agenda koja je zasjenila ekonomske probleme, dok je mišljenje građana o Vladi Albina Kurtija podjeljeno, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mora se shvatiti da samo uspostavljanje Kurtijeve vlade nije bio čarobni štapić za rješavanje problema nagomilanih iz prošlosti. Cijela godina je bila pod dominacijom političke agende i dijaloga između Kosova i Srbije i prošla je pod sjenkom Kovida-19 i ekonomske pandemije, kao i sukoba između Rusije i Ukrajine", rekao je Gërxhaliu.

On je dodao da je ekonomska diplomatija najveći promašaj ove vlade i da građani nisu doživjeli neophodan privredni rast.

"Ekonomski rast je ono u čemu bi građani trebalo da uživaju i bojim se da se to nije dogodilo. Ekonomska diplomatija je najveći promašaj. Vlada treba da se fokusira na pripremanje rezervi u interesu građana, treba da imamo strategiju šta ćemo raditi sutra. Simptomi su zaista uznemirujući, ali ne treba da paničimo i treba da imamo više fleksibilnosti", izjavio je on.
 
Prema riječima bivšeg predsjednika Privredne komore Kosova, Vlada treba da se fokusira i na hitno osnaživanje poljoprivrednika, što je po njemu najbolji način da se ne zavisi od uvoza.

"Samo špekulativne ekonomije i trgovci imaju koristi od panike. Ono što bi trebalo da bude prioritet vlade je da kosovski farmeri imaju hitnu podršku da neobrađeno zemljište u prolećnim usjevama bude zasejano ove godine, samo na taj način možemo obezbjediti hranu", naglasio je Gërxhaliu.

Građanka Arzana Statovci izrazila je nezadovoljstvo radom Kurtijeve vlade, koja kako kaže nije ispunila obećanja data tokom kampanje.

"Albin Kurti nije uradio apsolutno ništa, niti je uradio bilo šta za mlade, niti je uradio nešto na povećanju plata, a pričao je o povećanju plata u javnom i privatnom sektoru. Puno je pričao, a ništa nije radio", rekla je ona.

Nezadovoljstvo je izrazio i  građanin Pashke Desku.

"Ništa nije urađeno, samo izmanipulisano ili bolje reći, isprao je mozgove ljudima od 18 do 20 godina i nekim mojim prijateljima. To nam je uništilo odnose sa svim prijateljima u svijetu", izjavio je Desku.

S druge strane, Sylejman Bahtiri, još jedan građanin, kaže da Kurtijeva vlada pokušava da popravi probleme iz prošlosti eliminacijom korupcije.

"Dobro nije loše, samo neka se nastavi u ovom obliku. Ja mislim da Vlada nigdje nije posustala, ova vlast pokušava da popravi zla prethodnih vlada, posebno onih koje su najviše bile na vlasti. Korupcija je bila veoma velika i bori se protiv nje", naglasio je Bahtiri.

I Ekrem Morina je zadovoljan prvom godinom Kurtijeve vladavine

"Zadovoljan sam zbog godine vladavine premijera Kurtija. Zato što ide u dobrom pravcu", rekao je Ekrem Morina.

Rama Hajdari ocjenjuje da bi Vlada u budućnosti trebalo više da radi na održavanju dobrih odnosa sa Amerikom i drugim saveznicima.

"U budućnosti moramo da radimo više i da se povežemo sa Amerikom, da uđemo u NATO, EU i da ulažemo u poljoprivredu", naveo je Hajdari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online