Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu izjavio je da bi kosovski zvaničnici trebalo da se uzdrže od provokativnih izjava kada je u pitanju situacija u Ukrajini, jer građani žive u strahu, prenosi Koha.

Haxhiu je naglasio da ne vjeruje da bi Srbija mogla da napadne Kosovo i da je ratnohuškačka retorika uznemirila građane.

"Zadatak svakog funkcionera je da preduzme mjere za svaku situaciju u kojoj postoji potencijalna opasnost, da preduzme odgovarajuće zaštitne mjere i stupi u kontakt sa saveznicima. Srbija nije u povoljnoj situaciji da započne rat, jer je njen saveznik u ratu koji je mislio da će dobiti za dva dana", rekao je Haxhiu za  KTV i naveo da je okretanje Kosova ka Zapadu adekvatna reakcija.

Haxhiu je naveo da je Rusija pokušala da destabilizuje Balkan, dok SAD traže stabilnost.

"Rusija je pokušala da destabilizuje Balkan, što je skrenulo pažnju SAD na region. SAD su zainteresovane za stabilnost na Balkanu i sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije", dodao je on.

Haxhiu je dalje rekao da ne očekuje da će u ovoj situaciji biti postignut dogovor sa Srbijom, jer je, prema njegovim riječima, međunarodni fokus isključivo na Ukrajini.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline