Kosovo

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da su šanse Kosova da uđe u NATO u vrijeme ruske agresije u Ukrajini veće i najavio da će tokom maja boraviti u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama gdje će održati sastanke sa administracijom predsjednika Bidena, prenosi RTK.

Naveo je da će u SAD ostati dvije nedjelje, ali nije izneo mnogo detalja o sastancima koje će održati.

"Biću u SAD u maju. Još uvijek ne znam kakav će biti dnevni red. Svakako ću imati sastanke sa administracijom predsjednika Bidena i dijasporom", izjavio je Kurti za RTK.

Kako ističe, posjeta SAD je važna kako bi privukla nove investitore i brendove.

"U svim razmjenama koje imamo, pozdravljamo posjete jedni drugima, ali ja posjetu SAD moram da postavim kao prioritet što je teško sa trenutnom situacijom koju imamo na Kosovu. Sa druge strane ne mogu na dva dana da idem u SAD, možda je neko to radio, ali moja posjeta će trajati dvije nedjelje. Naši odnosi sa Sjedinjenim Državama su veoma dobri, ali nam je potrebno i više investicija, američkih brendova na Kosovu i ulaganja dijaspore", rekao je on.

Kurti kaže da je Kosovo objavilo namjeru da se pridruži evroatlantskoj alijansi i krenulo sa prvim koracima u ovom procesu, i dodaje da je članstvo u NATO u ovom trenutku moguće, i da je lakše nego članstvo u Evropskoj uniji.

Kurti je dodao da je Kosovo "uspješna priča" i da bi pristupanje u NATO ojačalo ovaj narativ.

"Neshvatljivo je da je najdemokratskija država na Balkanu tako daleko od evroatlantskih integracija. NATO je na Kosovu. To zaista štiti Kosovo, ali Kosovo takođe brani priču da je intervencija NATO na Kosovu bila uspješna. Putin želi da kaže da su Irak i Afganistan propali. Ulaskom u NATO bismo dokazali da je naša priča uspješna", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Reporteri/RTK