Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je danas da Vlada Kosova još nije donela odluku o održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora Srbije 3. aprila, a razlog tome je, kako kaže, taj što Srbija još nije uputila zvaničan zahtjev za održavanje izbora na Kosovu, prenosi Gazeta express.

Bislimi je rekao da su do sada prihvatili samo nekoliko modaliteta država Kvinte i OSCE-a u vezi sa organizovanjem ovih izbora na Kosovu.

„Što se tiče izbora Vlade Srbije, predsjedničkih i parlamentarnih 3. aprila, postojala je odluka i postoji odluka Vlade Srbije da se ti izbori organizuju na Kosovu. Takođe je bilo zahtjeva zemalja Kvinte i OSCE-a da se vide modaliteti u okviru kojih se ovi izbori mogu održati. Vlada Kosova je bila i ostaje spremna da pomogne Vladi Srbije u slučaju da građani Kosova sa dvojnim državljanstvom učestvuju i glasaju na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Srbiji kroz najbolju praksu zemalja OSCE-a. Ovu praksu smo iskusili u slučaj izbora koje je Bugarska održala u nekim zemljama EU i Rumuniji“, rekao je Bislimi u Komitetu za spoljne poslove.

Potpredsjednik Vlade je istakao da se čeka da srpska strana uputi zahtjev da se dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu.

„Do danas smo naišli na nespremnost srpske strane da slijedi ovu praksu. Prema njihovim riječima, država koja želi da organizuje izbore treba da se obrati vladi zemlje u kojoj želi da organizuje izbore i zatraži da se oni održe. Ovo se nije desilo. Vlada Srbije nije podnela zahtjev i radije je podnela zahtjev preko oficira za vezu. Zahtjev se upućuje instituciji koja odlučuje. Shodno tome, za sada čekamo ovaj zahtjev Vlade Srbije i nemamo suštinu za donošenje odluka. Bilo je prijedloga mogućih formulacija, ali nije bilo zahtjeva Vlade Republike Srbije“, naveo je on.

Bislimi je za izjavu portparola EU Petera Stana, koji je danas rekao da Evropska unija izražava žaljenje zbog odluke Kosova da odbije prijedlog Kvinte za glasanje Srba na teritoriji Kosova za izbore u Srbiji, kazao da nije tačna.

„Mislim da ima nekih netačnosti u izjavi. Nismo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neustavno, ali smo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu bez odobrenja kosovskih institucija neustavno. Mislimo da u prošlosti i za ovo postoji pomirenje i konsenzus, izbori Srbije na Kosovu do sada nisu bili ustavni“, rekao je on.

Povodom modela koji su predložile države Kvinte, Bislimi je rekao da je to pokušaj da se izbjegnu ustavna kršenja počinjena tokom održavanja srpskih izbora na Kosovu posljednjih godina.

„Napor zemalja Kvinte je bio da pronađu modalitet koji prevazilazi ustavno kršenje koje se dogodilo ranije. Vlada Kosova nije mogla da odgovori na zahtjev koji nije došao od Vlade Srbije“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express