Vlast se ponaša bahato

Bivši premijer Isa Mustafa je, povodom godišnjice druge vlade Albina Kurtija, ocjenio da je ona bez jasne orijentacije, ponekad i haotična, kao i bez strategije o dijalogu sa Srbijom za koji navodi da je jedno od najvažnijih pitanja na Kosovu, prenosi Ekonomija onalajn.

Mustafa smatra da je vlada dijalog koji treba da vodi ka, kako kaže, međusobnom priznavanju kao konačnom rješenju pretvorila u tehnički dijalog za registarske tablice. Dodao je da je vlada upravljala situacijom u vezi sa registarskim tablicama, držeći kao taoca elitnu jedinicu Policije Kosova.

On je naveo da je Kurtijeva vlada pokazala tendenciju da gradi instrumente represivne moći umjesto da neguje razvojni i demokratski pristup, kao i da je uspješna samo u populističkoj propagandi.

Bivši premijer je rekao da vlada nije uspjela da nađe rješenje za američki gasovod za koji navodi da je strateški projekat. Kritikovao je i to što vlada, kako je naveo, teži da interveniše u drugim granama vlasti, kao što je pravosuđe. Mustafa je ocjenio da nije bilo podsticajnih mjera, niti vladinog programa za privredni razvoj, kao i da nije stvorila uslove za zapošljavanje.  

"U spoljnoj politici nema rezultata, postoji samo otpuštanje ljudi", rekao je Isa Mustafa.

Prema njegovim riječima, Kurtijeva vlada je haotično upravljala pandemijom koronavirusa, kao i u vezi sa poskupljenjem energenata i osnovnih proizvoda. Prema njegovim riječima, Kurtijeva druga vlada je uspješna u populističkoj propagandi.

Upitan koliko bi glasova Pokret Samoopredjeljenje mogao da dobije ako bi se izbori uskoro održali, Mustafa je istakao da to mnogo zavisi od opozicije za koju navodi da je blaga u odnosu na vlast koja se ponaša bahato.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online