Planirani za 3. april

Kosovo je odbilo prijedlog država Kvinte (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Njemačka, Francuska) oko rješenja za glasanje kosovskih Srba na izborima u Srbiji, potvrdio je glasnogovornik Evropske unije Peter Stano.

Prema Stanovim riječima, Evropska unija aktivno se angažirala sa zemljama Kvinte na pronalaženju rješenja za biračka prava građana Kosova koji imaju dvojno državljanstvo, ali je Kosovo "odbilo konstruktivan prijedlog koji su iznijeli iz Kvinte", prenosi Radio Slobodna Europa.

- Ovu odluku smatramo suprotnom njenoj posvećenosti evropskom putu i demokratskoj budućnosti i suprotnom principu zaštite demokratskih prava svih njenih građana, uključujući i one koji pripadaju nevećinskom stanovništvu - rekao je Stano.

Premijer Kosova Albin Kurti u ponedjeljak je poručio da je za održavanje srbijanskih parlamentarnih i predsjedničkih izbora na području Kosova neophodan dogovor sa Srbijom.

Ponovio je da Kosovo svojim građanima, koji imaju i srbijansko državljanstvo, "ne želi oduzeti pravo glasa, ali da se moraju poštovati Ustav i zakoni države u kojoj žive".

Evropski službenici su izjavili da je pitanje glasanja kosovskih Srba za parlamentarne i predsjedničke izbore u Srbiji sada "zatvoreno".

Stano je poručio da EU sada očekuje da se Kosovo i Srbija suzdrže od akcija i retorike koje bi mogle povećati tenzije te je pozvao obje strane da se ponašaju odgovorno i konstruktivno se angažiraju u tekućim pregovorima u okviru dijaloga.

U Srbiji se 3. aprila ove godine održavaju parlamentarni i predsjednički izbori.

Kosovo 16. januara nije dozvolilo otvaranje biračkih mjesta za glasanje na srbijanskom referendumu za izmjene Ustava u oblasti pravosuđa, pa je veliki broj kosovskih Srba to pravo iskoristio u pograničnim gradovima u Srbiji.

Posljednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizirala u sbijanskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće. Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i za to je postojala dozvola kosovskih vlasti, podsjeća Radio Slobodna Europa.

Fena