Razmisliti

Bivši premijer Isa Mustafa ocjenio je da bi još jedno povlačenje štednje iz Penzionog fonda (Trust) moglo da destabilizuje taj fond, prenosi Reporteri.

"Ljudi štede da bi imali penziono osiguranje kada ne mogu da rade. Ne štede danas za sutra. Nekada je korišćena mogućnost povlačenja sredstava zbog pandemije, sada je potrebno dublje razmisliti o ovom pitanju. Ko će da brine o ljudima, ako danas troše penzijsku štednju, kako će u penziju. To je akcija visokog rizika koja može da destabilizuje Penzioni fond i da poveća neizvesnost u pogledu budućnosti", rekao je Mustafa.

Mustafa je istakao da taj poterz može izazvati i druge posljedice, kao i da postoji još mjera koje bi pomogle da se prebrodi ekonomska kriza.

"Ako se sredstva povuku iz Trusta, potražnja na tržištu će se povećati, ali u okolnostima u kojima se nalazimo neće se povećati ni ponuda. To će dovesti do rasta cijena i inflacije. Povučeni novac će vredeti manje. Vlada ima prostora da djeluje smanjenjem poreza, akciza, da pomogne određenim kategorijama", rekao je Mustafa.

Poslanik iz PDK Bekim Haxhiu predložio je prošle nedjelje povlačenje 30 odsto sredstava iz Penzionog fonda, jer se građani Kosova suočavaju sa posljedicama energetske krize.

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri takođe je zatražio izmjene zakona u vezi sa povlačenjem sredstava iz Penzionog fonda.

U vrijeme kada je premijer Kosova bio Avdullah Hoti, jedna od mjera saniranja posljedica ekonomske krize zbog pandemije bila je povlačenje sredstava od 10 odsto iz Penzionog fonda.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri