Analiza

Kosovski analitičari različito ocjenjuju hoće li se srpski parlamentarni izbori održati na Kosovu, a bivši zamjenik ministra za zajednice i povratak Milazim Gashi smatra da će Vlada Kosova naći modalitet "koji ne ugrožava u potpunosti državnost Kosova", iako je ovo pitanje izazov za Vladu, prenosi Telegrafi.

„Ovo je definitivno izazov za Kurtijevu Vladu. Kurti je pogrešio što se nije više bavio srpskom zajednicom. Trebalo je da ima više posjeta srpskoj zajednici na sjeveru. Nije preduzeo nikakve korake da razgovara sa lokalnom srpskom zajednicom", rekao je Gashi na tv Dukagjini.

Bivši poslanik Visar Imeri smatra da nema vremena za dogovor o održavanju srpskih izbora na Kosovu.

„Došao je pritisak od strane međunarodne zajednice i moramo da razmišljamo kako da dozvolimo održavanje srpskih izbora na Kosovu. Pitanje je kako pronaći mehanizam koji bi spasio obraz premijera Kurtija“, izjavio je Imeri.

Analitičar Yll Hoxha kaže da bi Srbija, ako bi pristala da pregovara o izborima na Kosovu, de fakto prihvatila državu Kosovo.

„Ali pošto Srbija odbija da pregovara o ovom pitanju, vlada mora da ostane pri svojoj odluci o zabrani srpskog referenduma", rekao je Hoxha.

On smatra da bi 3. aprila moglo doći do zaoštravanja situacije, ali bi to, prema njegovim riječima, koštalo više Srbiju nego Kosovo.

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije Zgjim Hiseni rekao je da Vladi nedostaje doslednost u pogledu omogućavanja srpskih izbora na Kosovu.

"Postoje neki pokazatelji da će Vlada dozvoliti održavanje srpskih izbora", rekao je Hiseni.

Skupština Kosova je 15. januara usvojila rezoluciju protiv održavanja srpskog referenduma na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi