Dezinformacije

Premijer Kosova Albin Kurti negirao je umješanost građana Kosova u rat u Ukrajini, navodeći da je ovo samo još jedna dezinformacija Rusije, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je u intervjuu za Britansku radiodifuznu koorporaciju (BBC) izrazio zabrinutost da bi takva kampanja dezinformacija mogla da bude zloslutno upozorenje i za Zapadni Balkan.

"Nijedan građanin Kosova nije otišao da ratuje u Ukrajini. Govore gomilu dezinformacija i lažnih tvrdnji, jer je ovo dio njihovog hibridnog rata i moramo mnogo da brinemo o svim ovim lažnim optužbama, jer su one upozoravajući znaci šta će se dalje desiti", rekao je Kurti.

Ocjenio je takođe da NATO treba da učini više da pomogne Ukrajini, ukazavši na neadekvatnost akcija Sjevernoatlantske alijanse.

"NATO zna najbolje, ali mislim da kada vidite narod Ukrajine kako pati i istovremeno ruski avioni i artiljerija bombarduju civile, ne mislim da je ono što trenutno radimo, uključujući NATO, dovoljno", rekao je Kurti.

Kurti je takođe dodao da bi svijet trebalo da "iskoristi pouke iz kosovskog slučaja".

"NATO je zaustavio genocid nad Albancima na Kosovu, kad je 19 zemalja udružilo snage da zaustave Slobodana Miloševića", rekao je Kurti.

On je za ocjenio da bi Alijansa, kao i zemlje članice NATO i ljudi Evrope trebalo da pomognu ukrajinskom narodu, jer prema njegovim riječima tako "štite cio kontinent".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online