Istaživanje

Više od polovine (56 odsto) kosovskih preduzeća navodi da je korupcija prisutna u javnim nabavkama, a oko 31 odsto njih smatra da nakon pobjede na izborima, politički akteri dodjeljivanjem ugovora o javnim nabavkama pokazuju zahvalnost firmama koje su donirale novac stranci ili kandidatu u kampanji, navodi se u izvještaju „Percepcija o javnim nabavkama“ koji je predstavio Pokret Fol, prenosi Telegrafi.

Oko 50 odsto anketiranih preduzeća na Kosovu saglasno je da se proces javnih nabavki odvija u skladu sa interesom vladajuće stranke.

Kako se navodi, 25 odsto preduzeća tvrdi da se oni koji dobijaju na tenderima ponekad mijenjaju po dolasku novog ministra ili gradonačelnika na vlast, dok 27 odsto smatra da se mijenjaju često ili skoro uvijek.

Neke negativne prakse koje utiču na proces javnih nabavki, navodi se u izvještaju, jesu prilagođavanje tenderskih specifikacija za pojedine kompanije, nejasnoće u informacijama o tenderima, zloupotreba zakonskih odredbi ili čak sukob interesa.

Svaki treći privrednik smatra da su faktori koji pogoduju korupciji u oblasti javnih nabavki nekažnjivost tih krivičnih djela (35 odsto), 32 odsto anketiranih navodi i odugovlačenje sudskih sporova i neprijavljivanje korupcije.

"Građani, ali i privrednici, smatraju da korupcije ima, a da nepotizam postoji i danas. Oni se suočavaju sa različitim izazovima. Smatraju da je korupcija uglavnom povezana sa političkim aspektom i da podrazumijeva usluge na osnovu političkih i ličnih preferencija. Štaviše, oni problem vide kao lanac čiji su dio. Ovakav lančani problem zahteva mnogo veću svijest i intenzivniji rad na njegovom sprečavanju", zaključuje se u istraživanju.

Izvještaj analizira podatke 150 preduzeća na Kosovu o njihovim percepcijama i iskustvima u javnim nabavkama, a među njima 95 su bili ponuđači.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi