Osuda izjave šefa Kurtijevog kabineta

Šef kabineta premijera Kosova, Luan Dalipi, napao je bez presedana medije na Kosovu, oglasila se Asocijacija novinara Kosova koja je osudila navode ovog zvaničnika iznete na Facebooku.

Kako navode, Dalipi je povezao pojedine medije sa kriminalnim radnjama i podijelio građane, tj. pozvao "dostojanstvene" da takve medije bojkutuju.

"Udruženje novinara Kosova smatra da je ovakav javni poziv najbližeg čoveka premijera Kurtija veoma opasan i ujedno predstavlja otvoreni poziv na linč", poručuju iz Udruženja novinara.

Kažu da se ovakvim načinom obraćanja nastavlja sa napadima pojedinaca iz parlamentarne većine na Kosovu.

"To direktno ugrožava bezbjednost novinara i pogoršava klimu za bavljenje novinarstvom“, zaključili su iz ovog Udruženja.

Dalipi je juče u objavi na Facebooku poručio da se mediji koriste za ucjenjivanje vlasti.

"Izmišljanje laži i zamki i objavljivanje istih na portalima čini da oni liče na kriminalizovane kompanije čiji je model poslovanja kleveta i pokušaj ucjene vlasti ili manipulisanje javnosti“, kazao je.

Tvrdi da Kurtijeva vlada nije ucjenjena, ali i da to nije bio slučaj sa prethodnim vlastima, kada su službenici "kupovali“ ćutanje portala novcem iz budžeta.

"Raskinuli smo ove ugovore i plaćanja… Sada kada konačno imamo dobro upravljanje i zabranu ovakvih štetnih ugovora, neki portali pokušavaju da nam se osvete“, naveo je.

"Bilo bi dobro za dostojanstvene građane da ignorišu zlonamjerne medije/portale (jednostavno da prestanu da ih prate na društvenim mrežama)“, naznačio je u objavi, šef kabineta premijera.