Prijedlozi, sastančenja...

Uprkos rastu inflacije, minimalna plata na Kosovu ostaje nepromijenjena - čak od 2011. godine.

Vrijednost ove plate je 170 eura – prema podacima Europske statističke agencije, najniža je u Europi.

Inflacija je, s druge strane, prošlog mjeseca dosegla 7,5 posto, u usporedbi s 0,7 posto u februaru 2021. godine.

Socijalno-ekonomsko vijeće Kosova, u skladu sa Zakonom o radu, predlaže vrijednost minimalne plate na kraju svake kalendarske godine, koja zatim prolazi na odobrenje Vladi. Pokušalo ju je povećati, ali bez uspjeha.

Vijeće je to učinilo ovog mjeseca, no članovi Vijeća, među kojima su poslodavci, predstavnici radnika i državni dužnosnici, navodno se nisu složili oko iznosa.

Atdhe Hykolli, predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, koja je dio Socijalno-ekonomskog vijeća Kosova, rekao je za Radio Slobodna Europa da su na posljednjem sastanku Vijeća, održanom 10. marta, data dva prijedloga za minimalnu platu: jedan 264 eura, a drugi 300 eura.

Prijedloge je dala komisija za cijene pri Socijalno-ekonomskom vijeću, no niti jedan nije prošao. Za usvajanje prijedloga potrebno je najmanje 2/3 glasova 15-članog vijeća.

“Nismo glasali ni za ni protiv. Socijalno-ekonomsko vijeće sastaje se jednom mjesečno; ponovno ćemo se sastati i ponovno razgovarati o povećanju minimalne plate”, kaže Hykolli, koji je i predsjednik Socijalno-ekonomskog vijeće.

U prošlosti je njegov sindikat govorio da minimalna plata ne bi trebala biti manja od 300 eura.

Ministar finansija Hekuran Murati je u objavi na Facebooku 10. marta obavjestio da je prijedlog povećanja minimalne plate propao, rekavši da ga nisu podržali predstavnici sindikata.

Murati je rekao da je Socijalno-ekonomsko vijeće predložilo minimalnu platu od 240 eura mjesečno, dok je Vlada predložila 1,5 eura po satu, odnosno 264 eura mjesečno.

"Sve što se ovim neglasanjem postiže je da će radnici u privatnom sektoru i dalje imati minimalnu platu od 170 eura", rekao je Murati 10. marta.

Kosovski poslovni savez, koji predstavlja preduzeća u Socijalno-ekonomskom vijeće, kaže da je Vijeće zaključilo da bi minimalna plata trebala biti 250 eura neto.

No, Lumnije Ajdini, iz ovog saveza, kaže za Radio Slobodna Europa da su se toj vrijednosti usprotivili predstavnici radnika.

“Za nas, kao poslodavce, tog dana 10. marta bila bi izglasana minimalna plata, ali to nije izglasala Unija nezavisnih sindikata Kosova; 250 eura je možda malo, ali treba shvatiti da je to minimalno, jer radnici u privatnom sektoru imaju veće plate", kaže Ajdini.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi kaže da na temelju analize mjesečna korpa četveročlane porodice na Kosovu iznosi 470 eura.

Prema njegovim riječima, prijedlozi za minimalnu platu su neprihvatljivi.

“Plaćanje energije, režija, prijevoza, hrane i ostalih osnovnih stvari – sve to, umanjeno za minimalne troškove života, košta 470 eura. Ovdje se uzimaju u obzir samo osnove", kaže Azemi, čija organizacija nije dio Socijalno-ekonomskog vijeća.

Kosovo nema tačne podatke o broju zaposlenih koji primaju minimalnu platu, ali se smatra da ona uglavnom pripada zaposlenima u privatnom sektoru.

Privatni sektor na Kosovu se računa kao najveći poslodavac: s preko 220 hiljada zaposlenih.

Prema Nezavisnom sindikatu privatnog sektora, minimalna plata uključuje radnike u sektoru čišćenja, kućanske radnike, privatne zaštitare i druge.

Prosječna bruto plata na Kosovu je oko 460 eura.

U javnom sektoru prosječna bruto plaća je oko 620 eura, dok je u privatnom oko 380 eura.

Vrijednost minimalne plate na Kosovu nije se promijenila od 2011. godine.

Socijalno-ekonomsko vijeće Kosova predložilo je 2018. da minimalna plata bude 250 eura, no taj prijedlog nije prošao.

Atdhe Hykolli, iz Unije nezavisnih sindikata Kosova, kaže da bi, ako bi se minimalna plata pregovarala svake godine, ta plata trenutno bila oko 450 eura.

Prema članu 86. Zakona o radu, glavni činilac koji se treba uzeti u obzir pri određivanju minimalne plate su troškovi života, zatim stopa nezaposlenosti, opšta situacija na tržištu rada te stepen konkurencije i produktivnosti koja postoji.

“Ako se uzmu u obzir svi ovi kriteriji, niko ne bi pogriješio u određivanju minimalne plate”, kaže Hykolli.