Zbog uslova rada i...

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj kaže da ljekari sa Kosova odlaze radi posla i dostojanstvenijeg života ali i zbog uslova rada i izostanka podrške Vlade i dodao da je posljednjih mjeseci otišlo njih 48, prenosi Ekonomija onlajn.

"Samo posljednjih mjeseci sa Kosova je otišlo oko 48 ljekara. Oni odlaze zbog uslova i izostanka podrške Vlade ali i radi posla i dostojanstvenog života", rekao je Zemaj.

Zemaj je pozvao Vladu i Ministarstvo zdravlja da što prije donesu Zakon o platama na usvajanje u Skupštini.

"Ni Vlada ni Ministarstvo zdravlja ne rade ništa po pitanju donošenja zakona o platama. Zato pozivamo na brzu koordinaciju kako bismo preduzeli zakonske inicijative, bilo za Zakon o zdravstvu ili Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o platama", rekao je Zemaj.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu kaže da će za 10 godina bolnice početi da se zatvaraju.

"Brojke su zabrinjavajuće jer je samo ovog mjeseca otišlo preko 20 ljekara, mnogo je veći broj onih koji čekaju da odu. Više od polovine njih je na specijalizaciji i nije zadovoljno onim što im država nudi za školovanje. Ostali smo bez ljekara i za 10 godina naše bolnice će početi da se zatvaraju", rekao je Sejdiu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj kaže da je nedostatak odgovarajućih plata doveo do toga da veliki broj ljekara napušta Kosovo.

"Migracija ima, ali jedan od glavnih razloga su niske plate. Na osnovu ovog fenomena gubimo najbolje ljekare", rekao je Dreshaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online