Specijalni sud

Univerzitetski profesor i bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani kazao je da je malo vjerovatno da će se prvostepena suđenja u Specijalnom sudu završiti u roku od pet godina ovim tempom, dok iz Specijalnog suda navode da se svi dokumenti i podnesci prevode u najkraćem mogućem roku, prenosi Koha.

"Pogledajte prvi stepen, nema šanse da bude gotov za pet godina ako nastave ovim tempom, iako su u početku kazali da će biti za dvije godine. Koliko su imali vremena prije, odnosno od 2010. godine, jer  je tada glavne dokaze prikupilo tužilaštvo, ako je imalo šta da prikupi", rekao je Hasani u emisiji "Zakletvi pravde".

Specijalni sud u pisanom odgovoru za KTV, povodom kašnjenja u prevođenju dokumenata na albanski, navodi da nijedno veće nije utvrdilo kršenje u ostvarenju prava optuženih.

“Optuženi to pitanje može pokrenuti pred nadležnim vijećem koje će to pravo ocjeniti u zakonskom okviru Suda”, navodi se u odgovoru.

Inače, u sudskim postupcima pred Specijalizovanim vijećima Kosova, veliki problem branilaca optuženih smatraju kašnjenja u prevodima na albanski, koji je osim što je maternji jezik optuženih, i službeni jezik ovog suda.

U Specijalnom sudu kažu da dokumente i podneske prevode u najkraćem mogućem roku i da je od početka 2021. godine prevedeno više od 13.000 stranica.

Prema navpodima Suda, nekim dokumentima se daje prednost radi efikasnosti rada, a zakon i propisi definišu dokumente koji moraju biti prevedeni na jezik koji optuženi razume.

“Sudije, odbrana i tužilaštvo mogu naznačiti koje dokumente treba prevesti prioritetno. Do sada su optuženi dobili zakonski tražena dokumenta na jeziku koji razumeju, u ovom slučaju na albanskom”, navodi se u odgovoru suda.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore