Pritiskaju nas EU i SAD

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da Srbi sa Kosova imaju pravo glasa na srpskim izborima 3. aprila i da bi Vlada Kosova trebalo da odlučuje o ustavnim pravima Srba koji žive na Kosovu, a ne o zahtjevima Srbije, prenosi Gazeta express.

On  je naglasio da se Vlada suočava sa zahtjevom EU i SAD da pronađe rješenje i naglasio da bi izvršna vlast trebalo da razmisli gdje i kako će glasati Srbi. Američka delegacija koja je boravila na Kosovu, kako je naveo, sigurno nije došla samo da bi poslali poruku koliko kosovske institucije vole SAD.

"Ova Vlada i predsjednica su izražavali ozbiljne stavove o glasanju u prošlosti kada je glasanje sprovođeno preko OSCE. Kosovo mora da odlučuje o ustavnim pravima građana srpske nacionalnosti, a ne o zahtjevu Srbije. Vlada mora da razmotri gdje će i kako Srbi glasati, a po tom pitanju se suočavamo sa pritiskom SAD i EU da se pronađe rješenje. Ono svakako mora biti u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Mustafa i dodao da je sada red da se pokažu na djelu oni koji su izgovarali "velike riječi".

Mustafa smatra da je na sastanku delegacije Bijele kuće sa predsjednicom Vjosom Osmanijem i premijerom Albinom Kurtijem, bilo riječi i o izborima 3. aprila u Srbiji.  

"Sada su na redu oni koji drže velike govore da donesu odluke, razmišljajući o svojim riječima  i o stabilnosti Kosova. Možda im je delegacija Bijele kuće koja je posjetila Predsjedništvo i Vladu jasno stavila do znanja šta treba da učine, jer sumnjam da su došli na Kosovo samo da poruče da naše institucije vole Ameriku, a mi ništa drugo sa tog sastanka nismo čuli“, zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express