Bivši komandant KBS

Bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga Kadri Kastrati kazao je da smatra da Kosovo ne može da se pridruži NATO po ubrzanim procedurama, jer Sjevernoatlanski savez ima svoja pravila koja se ne mogu ubrzati, prenosi Periskopi.

Kastrati je naglasio da bi prvo najprije parlamenti četiri zemalja članica trebalo da priznaju nezavisnost Kosova. On je naglasio da su tehnička i operativna pitanja jedno, a politička nešto sasvim drugo.

Takođe, naglasio je da nema potrebe za širenjem panike zbog sukoba u Ukrajini, jer je NATO prisutan na Kosovu.

"NATO je odgovoran za bezbjednost i granice Kosova. Neophodna je pažnja, oprez, ali ne pretjerana panika", kazao jer Kastrati.

Kastarti smatra da premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani "dižu uzbunu" bez razloga kada je u pitanju mogućnost destabilizacije regiona zbog rusko-ukrajiskog sukoba.

"Dižu pretjeranu uzbunu. Naši saveznici su upozorili na budnost i opreznost, ali mislim da nema potrebe za tako velikim alarmiranjem javnosti", kazao je on.

Bivši komandant smatra da KBS preduzima prave korake i da su spremni za članstvo u NATO.

"Vojska Kosova je na dobrom putu. U taktičkom i operativnom smislu spremni smo. Vojska je spremna za ulazak u NATO, ali kao što sam istakao, politička pitanja stvaraju prepreke", kazao je Kastrati.

Izvor: Kosovo online/Periskopi