Podjeljeni

Istopolni brakovi bili su jedna od tema o kojoj se ove sedmice najviše raspravljalo u zemlji zbog razmatranja u prvom čitanju Nacrta građanskog zakona Republike u Skupštini Kosova, koji kao takav nije prošao.

Građani su podijeljeni, ali je više njih protiv istospolnih brakova.

Građanin Nuhi Shabani rekao je da je ovaj nacrt zakona izvan ljudskih normi.

"Mi smo Albanci, ne možemo to prihvatiti, to je izvan svih ljudskih normi... Ja sam protiv", rekao je on.

Bajram Kastrati je rekao da je Građanski zakonik više za zapadne zemlje i neprikladan je za Albance.

“To je najveća sramota koja nam se može dogoditi. Građanski zakonik je više za zapadne zemlje nego za nas. Izašli smo iz rata prije 20 godina... Stupiti u brak muškarac i muškarac, ili žena sa ženom je najveći apsurd ako Vlada i Skupština to odobre. Nisam protiv roda i vjerskih sekti, ali ovo je sramota, ovo je najveća sramota koja se nama Albancima može dogoditi", rekao je on.

Drugi građanin, Sokol Avdiu, također govori protiv ovog nacrta zakona.

"Protivim se ovome", rekao je.

Ilir Muja je rekao da je protiv, jer nema vaspitanja za naredne generacije.

“Ne, ne slažem se da treba postojati istopolni brak. Bog nas je stvorio da budemo drugačiji, tako da nemamo što educirati buduće generacije o istopolnim brakovima."

Izet Zhuja je za Građanski zakonik, jer svako mora živjeti kako želi.

“Po mom mišljenju, ljudska sloboda se mora poštivati. Svako ima svoj moral, ili nemoral ili po našem mišljenju malo drugačiji, ali svako je slobodan, treba uživati u životu kako misli, to je najbolja norma za stotine godina... Svako treba imati svoju slobodu izražavanja, ali pod uslovom da ne ometa druge”, rekao je on.

Nevzat Alija, rekao je da dragovoljno ne prihvaća, osim ako se definitivno tako ne odluči.

"Ne bih to prihvatio, nije dobro da se žena udaje ženu, a da se muškarac uda za muškarca... Osim ako je apsolutno neophodno prihvatiti, moramo to prihvatiti, inače neću prihvatiti", rekao je.

Prema izvještaju The Human Rights Campaign Foundation (HRC Foundation) postoji 31 država u svijetu koje dopuštaju istopolne brakove.

"Trenutno postoji 31 država u kojima su istopolni brakovi legalni: Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Danska, Ekvador, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Irska, Luksemburg, Malta, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Portugal, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švicarska, Tajvan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Urugvaj", navodi se u izvještaju HRC-a.