Podrška reformama

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odlučio je da sa 50,6 miliona eura podrži reforme Kosova u cilju poboljšanja fiskalne transparentnosti, razvoja privatnog sektora i povećanja održivosti životne sredine nakon krize izazvane kovidom-19, prenosi Kosovo press.

Odbor izvršnih direktora je odobrio Finansiranje razvojnih politika za javne finansije i održivi rast, kao podršku prioritetima odabranim u Programu Vlade Kosova za period 2021–2025. Rok dospeća kredita je 25 godina, sa grejs periodom od pet godina, a projekat će sprovoditi Ministarstvo finansija, rada i transfera.

"Reforme podržane ovom operacijom podržaće Vladu Kosova na putu ka održivijem rastu nakon recesije izazvane kovidom-19“, rekao je menadžer Svjetske banke za Kosovo i Sjevernu Makedoniju Masimiliano Paoluchi.

Svjetska banka je saopštila da će za kosovske vlasti biti važno da održe i konsoliduju fiskalnu politiku kako bi se obezbjedilo dovoljno prostora za rješavanje značajnih nedostataka u razvoju i promovisalo smanjenje siromaštva što je prije moguće.

U saopštenju se ocjenjuje da je privatni sektor na Kosovu i dalje ispod očekivanja u pogledu otvaranja radnih mjesta i rasta produktivnosti.

"Među ograničavajućim faktorima su opterećenje i neizvesnost regulatornog okvira, veliki broj zahtjeva za licenciranje i inspekcije poslovanja, neadekvatno snabdjevanje energijom, kao i nekompletan pravni okvir za elektronsku trgovinu, uključujući i elektronsku identifikaciju. Finansiranje razvojnih politika će podržati niz mjera za unapređenje podsticajnog okruženja za razvoj privatnog sektora", navode u Svjetskoj banci.

Prema Svjetskoj banci, održivost i sveobuhvatnost ekonomskog rasta na Kosovu je takođe značajno ugrožena hitnim ekološkim izazovima i klimatskim promjenama.

"Kosovo je doživjelo sve češće i teže suše i poplave. Proizvodnja energije, koja u velikoj mjeri zavisi od fosilnih goriva, i nepravilno upravljanje otpadom, doprinose visokom zagađenju vazduha i degradaciji životne sredine i negativno utiču na zdravlje građana, ugrožavajući dugoročnu perspektivu za ekonomski rast Kosova. Da bi se pomogli napori Kosova za zelenu tranziciju, Finansiranje razvojnih politika će takođe podržati reforme životne sredine u održivoj proizvodnji energije i upravljanju otpadom", saopštila je Svjetska banka.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress