Mišljenje analitičara

Izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj smatra da misija UNMIK skoro da i ne postoji, ali da će biti prisutna sve dok je na snazi Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, a da će EULEX ostati na Kosovu sve dok funkcioniše Specijalni sud, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kakva je uloga UNMIK-a na Kosovu? Možemo reći da uloga skoro i ne postoji", rekao je Miftaraj.
 
On je naveo da UNMIK nema izvršna ovlašćenja i da ta misija može da se posmatra kao kancelarija za vezu Ujedinjenih nacija na Kosovu koja priprema izvještaje za Savjet bezbjednosti UN.

Miftaraj kaže da je Misija UNMIK-a zasnovana na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244, koja može da se promjeni ili da se njen mandat prekine samo ako pet država članica Savjeta bezbednosti UN donesu takvu zajedničku odluku.

Miftaraj je naveo da su UNMIK i EULEX dvije međunarodne misije na Kosovu sa potpuno različitim mandatima.

"Kada govorimo o misiji EULEX, onda možemo da kažemo da će ona sve dok postoji Specijalni sud imati policijsku komponentu koja će biti prvenstveno odgovorna za pružanje logističke pomoći Specijalnom sudu po potrebi i na njihov zahtjev", rekao je Miftaraj.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da će UNMIK postojati dok je na snazi Rezolucija 1244.

"Što se tiče UNMIK-a, to je sada politički stav što se pravimo da ne postoji, ali nažalost u Savjetu bezbjednosti UN još postoji Rezolucija 1244. Nije dobro da u ovom slučaju jednostrano djelujemo, već da sa našim partnerima nađemo rješenje da li možemo da uklonimo tu Rezoluciju”, rekao je Arifi.

Kada je riječ o EULEX-u, Arifi je rekao da ta misija nema izvršna ovlašćenja, nego da je samo policijsko savjetodavno tijelo.

"EULEX i dalje postoji, ali nema nadležnosti koje je imao. Danas je to policijsko savjetodavno tijelo. Ne vidim mnogo problema sa EULEX-om. To ne može da ometa razvojnu politiku Kosova ili reforme kojima težimo u pravosuđu. Oni mogu da budu podrška i od pomoći i to vidim kao pozitivno, kao saradnju u smislu saradnje sa Evropskom unijom", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online